Societat 25/04/2019

El Servei de Drogodependències de Menorca atén 600 persones el 2018

La demanda del tractament més sol·licitat és el de l'alcohol, amb un 29,2%

Ivan Martín
2 min
L'alcohol és el tractament més demandat pels usuaris del Servei de Drogodependències de Menorca.

MaóUn total de 595 persones han estat ateses durant el 2018 pel Servei Coordinador de Drogodependències del Consell de Menorca, 12 persones més que el 2017. D'aquestes, 417 han rebut tractament, 130 han estat en famílies que han participat en els programes i 48 han estat ateses en sessions informatives. Els tallers i programes que s'imparteixen des del Servei Coordinador s'ofereixen als centres escolars de l'illa, a través del programa Salut Jove i Cultura. Els objectius són potenciar els factors de protecció individual familiar i social, detectar els factors de risc i incidir-hi, retardant l'edat d'inici de consum de drogues, donant informació sobre els efectes nocius d'aquestes substàncies, així com les conductes que poden generar dependència.

El taller en el qual han participat més alumnes és el relacionat amb les addiccions a les noves tecnologies, amb 893 participants. L'ha seguit el taller sobre l'alcohol, amb 852 participants, i el de cànnabis, amb 665 assistents. En referència a les dades d'assistència a persones amb problemàtiques derivades de les addiccions i drogodependències, la demanda del tractament més sol·licitat és el de l'alcohol, amb un 29,2%, seguit dels opiacis, amb un 26,3%, i la cocaïna i l'amfetamina, que representen un 15,8%. La via de consum preferent és l'oral, amb un 44%, d'acord amb la substància més demandada, l'alcohol. En segon lloc, hi ha la fumada, amb un 29% i a continuació se situen l'aspiració, amb un 24%, i la via endovenosa, amb un 2%.

Per grups d'edat, el Consell de Menorca assenyala que en menors de 20 anys la substància principal és el cànnabis, i en els majors de 30 anys, les principals són l'alcohol, els psicoestimulants i els opiacis. Des de la màxima institució menorquina s'impulsarà, amb vista a les pròximes festes de Sant Joan de Ciutadella, una campanya de sensibilització dirigida a joves d'entre 12 i 18 anys que tindrà com a finalitat traslladar un missatge sobre els efectes en la salut d'un consum desmesurat de begudes alcohòliques. Aquesta campanya, anomenada 'Millor sense alcohol', acabarà a final de la temporada estiuenca, coincidint amb la celebració de les diferents festes patronals.

stats