Publicitat
Publicitat

S'enlaira amb èxit el satèl·lit Gaia, que farà un mapa de les estrelles

Compta amb tecnologia puntera, dissenyada i construïda en part a Catalunya. Dels 400 científics que participen en la missió, més d'un 10% pertanyen a centres catalans

El satèl·lit Gaia s'ha enlairat amb èxit aquest dijous al matí des del Centre Espacial Europeu de Kurú, a la Guaiana Francesa, a bord d'una llançadora russa Soyuz. L'enlairament ha estat a les 10.12 h, hora catalana, i després de 41 minuts i 59 segons els científics han donat per acabada la missió amb aplaudiments i abraçades. El satèl·lit ha començat un viatge que durarà pràcticament un mes, fins arribar a una òrbita a 1,5 milions quilòmetres de la Terra.

Durant cinc anys, Gaia recollirà dades de mil milions d'estrelles per crear un mapa 3D molt precís que permetrà determinar l'origen i l'evolució de la nostra galàxia. Aquest gran ull d'alta precisió compta amb tecnologia punta, dissenyada i construïda en part a Catalunya. Científics de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (UB-ICC/IEEC) tindran un paper clau en l'anàlisi de les dades.

Dels 400 científics que participen en la missió, més d'un 10% pertanyen a centres catalans. Cada dia arribaran a la Terra uns 50 gigabytes comprimits d'informació que es recolliran, s'emmagatzemaran i es processaran en sis centres distribuïts per tot Europa, entre els quals hi ha el Cesca i el Barcelona Supercomputing Center (BSC). Els investigadors catalans tindran un paper especialment rellevant en l'elaboració d'eines per a l'explotació científica d'aquest gran volum de dades −en cinc anys seran 100 terabytes.

La missió té com a objectiu estudiar la composició, la formació i l'evolució dinàmica i química de la nostra galàxia. Serà capaç d'explorar un 1% del contingut estel·lar de la Via Làctia per extreure'n totes aquestes característiques. El satèl·lit compta amb tecnologia puntera en la qual ha participat l'empresa Mier, de la Garriga, així com altres amb filials a Catalunya, com Sener i GMV, amb seu central a Bilbao i Madrid, respectivament.

Nota: Aquesta notícia ha estat actualitzada per corregir una errada en la distància del satèl·lit respecte de la Terra, gràcies a les aportacions dels lectors.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF