Societat 13/09/2019

Senegalesos de Magaluf fan patrulles ciutadanes per vigilar compatriotes

Els organitzadors pretenen evitar que s’estigmatitzi la seva comunitat a Calvià aturant robatoris pel seu compte i ja s’han implicat en dos enfrontaments

Kike Oñate
3 min
Senegalesos de Magaluf fan patrulles ciutadanes per vigilar compatriotes

Calvià“Molts amics han rebut cops de puny de turistes que no saben distingir qui els ha robat i acaben pegant al primer negre que veuen”, assegura el president de l’associació que agrupa un centenar de senegalesos residents a Magaluf des de fa entre 10 i 25 anys, Abdou Lahad Niane. Assegura que alguns compatriotes seus es dediquen a robar pertinences a turistes que van gats i, a vegades, ho fan amb violència, fent ús de navalles o botelles de vidre trencades. Són joves que venen a fer l’agost al carrer de Punta Balena i que estan causant problemes als senegalesos que viuen a la zona. Tenen por de ser estigmatitzats i que se’ls vinculi amb la delinqüència. En alguna ocasió, fins i tot, alguns companys de Lahad han estat confosos per la Policia. “No podem aguantar més”, afirma el president, i per això ells mateixos han decidit sortir al carrer per vigilar i fer fora aquestes persones que, assegura, tenen ben fitxades.

Fins al juny s’han denunciat als diferents cossos policials que actuen a Calvià 79 robatoris amb violència i intimidació, segons dades del Ministeri de l’Interior. En el mateix període del 2018 se’n varen registrar 49, o sigui que han augmentat un 61,2%. Pel que fa als furts, fins al juny se n’han denunciat 645: 85 menys que l’any passat. Entre el 2017 i el 2018 els robatoris violents es varen reduir un 26,4%: de 197 a 145 respectivament. Els furts, molt més nombrosos, també varen disminuir un 19,8%: de 2.599 a 2.084.

Les sortides nocturnes per fer escarni als presumptes lladres i evitar que robin ja han acabat en dues ocasions en un enfrontament entre els dos grups. Segons la Policia Local de Calvià, en el primer aldarull, el 4 de setembre, es va requisar un objecte “punxant”, mentre que l’endemà la Policia va detenir set persones. Lahad diu que durant la darrera setmana els lladres no han tornat per la zona, però admet que potser el mal temps també hi ha influït. De moment, dos o tres membres de l’associació continuaran fent guàrdies discretament cada vespre per si apareixen.

Els lladres destaquen per ser joves i, d’acord amb Lahad, només tres o quatre viuen a Mallorca perquè la resta només ve durant l’estiu des de França i Itàlia. “Entre les tres i les sis de la matinada poden robar uns 1.000 euros”, assegura el president, que els qualifica de “ganduls” sense coratge per treballar. Tot i això creu que el millor és que canviïn de comportament, aconsegueixin una bona feina i no vagin a la presó. El president vol que els calvianers sàpiguen que els senegalesos que viuen al municipi són “treballadors honrats” i que rebutgen qualsevol acte delictiu.

El precedent de l’Arenal

Lahad recorda que a l’Arenal ja se n’havien fet, de patrulles ciutadanes de residents senegalesos que volien aturar la prostitució i la delinqüència al carrer, i assegura que varen funcionar. Tot i el que afirma, cap de les dues activitats no ha desaparegut de l’Arenal. El president admet que han de trobar “una alternativa per posar fi a la problemàtica sense violar la llei”, malgrat que afegeix que és la seva “responsabilitat” que ja no hi hagi més robatoris violents. A Mallorca ja existia des de fa anys una associació que representava la comunitat senegalesa que hi viu. Però l’entitat que presideix Abdou Lahad s’ha creat expressament per “combatre” els robatoris fets per compatriotes. Fa uns dies ja varen fer una primera manifestació pels carrers de Magaluf rebutjant les activitats delictives.

A final d’agost, el batle de Calvià, Alfonso Badal, va rebre representants de l’associació, que li varen transmetre les seves inquietuds. I Lahad destaca positivament la feina que fa el regidor delegat a Magaluf, Marc López Expósito. Fonts de l’Ajuntament rebutgen que s’estigmatitzi i es vinculi amb la delinqüència qualsevol col·lectiu del municipi, com és el cas de la comunitat senegalesa. Però afirmen que tampoc no toleraran cap actuació que provoqui avalots per part d’un grup que vulgui fer justícia pel seu compte. Les mateixes fonts asseguren que continuaran defensant la convivència entre el col·lectiu de treballadors, visitants i veïns. L’Ajuntament lamenta qualsevol actitud que alteri el clima social, i recorda que el control i les sancions només són cosa dels cossos de seguretat: la Guàrdia Civil i la Policia Local, en el cas de Magaluf. Aquestes dues policies ja es coordinen perquè no hi torni a haver més enfrontaments similars als de principi de setembre entre les patrulles ciutadanes i els presumptes lladres.

stats