TOCAR TERRA
Societat 18/05/2018

Sembrar Mallorca

Els pastors de Mallorca s’han reunit per plantejar-se com defensar millor les seves produccions

Mateu Morro
3 min
El Barranc de Biniaraix és una de les excursions tradicionals a Mallorca.  Els problemes dels nostres arbres són la Xylella i les plagues, entre d’altres.

Carn d’oví de Mallorca

S’ha d’identificar la carn produïda a Mallorca

Els pastors de Mallorca s’han reunit per plantejar-se com defensar millor les seves produccions. Es tracta d’identificar la carn produïda a Mallorca, d’acord amb uns nivells de qualitat. D’aquesta manera, es garanteix al consumidor la seguretat que està davant un producte local, fresc i bo. La manera com es duran a terme els controls, un cop feta la feina de camp, serà la classificació de canals als escorxadors, feta per tècnics independents i qualificats, seleccionant les diferents qualitats i fent que sols aquelles carns que compleixen els paràmetres establerts puguin ser etiquetades com a carn d’oví de Mallorca. L’efecte del procés de selecció és bo per a la comercialització i consum, ja que es té la seguretat d’estar davant un producte bo, i també és bo per als productors, que es beneficiaran del millor preu aconseguit en el mercat.

Eroski

Els vins es posicionen en les cadenes de distribució

Dijous es va dur a terme al Port de Pollença un tast de vins de la Denominació d’Origen Binissalem, organitzat per Eroski. Hi participaren els cellers Tianna Negre, Jaume de Puntiró, Ca sa Padrina, José Luís Ferrer i Vins Nadal. Es varen degustar 17 vins d’aquests cellers, posats a la venda per Eroski a la seva xarxa d’establiments. A poc a poc els nostres vins es van posicionant en les cadenes de distribució i en la restauració, amb una oferta que abasta els diversos nivells de qualitat i preu. Es va corregint aquella actitud, tan nostrada, de fer a un costat els bons vins del país i bavar davant qualsevol brou extern. Han ajudat en aquest canvi d’actitud els visitants i residents que han valorat els vins de Mallorca, però l’ajuda de grups de distribució com Eroski, amb sensibilitat cap a les produccions locals, és important.

Sembrar Mallorca

Cal seleccionar els cultius i les tècniques més adequades

El tractament informatiu desenfocat dels temes agraris contribueix a estendre la desinformació. I això és el que ha passat, un cop més, amb el tema de la Xylella. A hores d’ara, poques persones a Mallorca coneixen la realitat i significació d’aquesta plaga. S’han incorporat a l’opinió pública imatges dantesques per al futur dels nostres arbres, tot i que, segons els tècnics, la plaga ja era a les Balears fa vint anys i potser des de principis de segle XX. Els problemes dels nostres arbres són la Xylella i les plagues, però també el canvi climàtic que du uns hiverns amb poc fred i, sobretot, l’estat d’abandonament dels cultius per manca de rendibilitat. Per tant, la solució a aquests obstacles és tornar a sembrar Mallorca, amb una perspectiva professional i rendible per als agricultors, seleccionant els cultius i les tècniques més adequades.

El Barranc de Biniaraix

És un mostrador de l’agricultura de la serra de Tramuntana

El Barranc de Biniaraix és una de les excursions tradicionals a Mallorca. Per ser tan habitual, no ens adonam de la bellesa d’aquest indret que és un mostrador de l’agricultura de la serra de Tramuntana i de l’obra de generacions per construir un paisatge imponent. La restauració del camí pel Consell de Mallorca i la declaració com a Bé d’Interès Cultural, l’any 1994, són fites d’una tasca que ha lluitat amb èxit contra un procés de degradació. Avui, la consistència paisatgística del conjunt manté els seus valors característics, determinats per la xarxa de camins, les marjades i els conreus d’olivar, tot i observar-se una superfície abandonada important. Però el fet d’haver-se produït actuacions privades de signe regenerador: reposició de marges, exsecallada de les oliveres o restauració d’elements etnològics, permet visualitzar la diferència entre les àrees en procés de recuperació i les àrees degradades.

Can Garbulla i Antoni Font

Una actuació al Barranc combina l’acció pública i la privada

Antoni Font Gelabert, com a biòleg i consultor ambiental és prou conegut, com ho és la seva activitat a l’Associació d’Amics del Barranc, però no pots valorar prou una tasca fins que no la toques amb la mirada i amb les mans. En Toni va adquirir fa anys Can Garbulla, a una de les parts altes del Barranc, baix dels Cornadors; una finca que feia seixanta anys que s’havia abandonat. El que va començar com una empresa romàntica no ha deixat de ser-ho, però ara és una mostra de com la voluntat de les persones pot transformar la realitat. A Can Garbulla s’han recuperat les marjades, s’han eliminat els esboldrecs, s’ha llaurat, s’han eliminat les plantes invasores, s’han plantat arbres i les oliveres presenten un bon estat de salut. Per la via dels fets cal donar la raó a Antoni Font i la seva proposta d’una actuació integrada sobre el Barranc que combini l’acció pública i la privada.

stats