L’empresari d’Over afirma que Rodríguez coneixia els pagaments en negre

Daniel Mercado confirma que fins i tot es facturaren compres en una tenda d’electrodomèstics d’Inca

La Fiscalia Anticorrupció ha pres declaració a Daniel Mercado, propietari i administrador de diverses empreses de publicitat amb les quals treballà en diferents comunitats autonòmiques, entre les quals hi ha l’empresa Over Màrqueting, investigada pel finançament en negre de la campanya del PP de 2003 a les Illes Balears, en què Jaume Matas era el candidat a la presidència del Govern.

Mercado ha explicat que va conèixer Matas a final del 2002 a Madrid, quan era ministre de Medi Ambient, i que varen col·laborar en la campanya electoral de Matas a la presidència de les eleccions autonòmiques del 2003. "Ell em va derivar a Rodríguez", ha explicat. 

L’empresari ha reconegut davant la Fiscalia que hi va haver un pagament en B i que el pagament en A “deu ser al tribunal de comptes, que és on els partits han de justificar les despeses”.

Ha afirmat que Rodríguez coneixia els pagaments en negre. “En aquella època no crec que Areal fes res sense comentar-ho abans amb Rodríguez”. El nom del cunyat de Jaume Matas, Fernando Areal, exgerent del PP, també ha sorgit reiteradament durant l’interrogatori, ja que “una sola vegada al principi de la campanya li va pagar en negre, posteriorment el tracte va ser amb Fernando Areal”, ha reconegut.

Posteriorment ha aclarit que només en aquella trobada l'empresari i l'exconseller d'Interior parlaren dels pagaments en negre, però sí que es varen veure en moltes altres ocasions. 

A l’entramat de factures que Over Màrqueting passava al PP balear per cobrar la campanya electoral fins i tot se n'enviaren a una tenda d’electrodomèstics d’Inca. “Teníem ordres d’enviar les factures allà, era algú del Partit Popular que ens ho indicà, és probable que fos Areal. Tot allò que era precampanya ho duia ell”.

Quan el Pasrtit Popular arribà al Govern l'any 2003, l'empresa Over Màrqueting continuava enviant factures inflades a diferents conselleries per treballs que anava fent. Era la manera d'anar reduint el deute del PP pel logotip de la policia turística que no s'emprà mai. El dissenyador 'freelance' va cobrar menys de 2.000 euros perquè la campanya no va avançar, però en facturaren 9.000 per tal de reduir el deute que tenia el partit amb la campanya electoral.

Una altra de les maneres d'amagar els pagaments, ha explicat Mercado, consistia a camuflar el nom d'Over Màrqueting entre les empreses que facturaven al Govern per no aixecar sospites. Empreses com Baena (una de moltes) cobraven treballs al Govern i després pagaven factures pel mateix import a Over. "Disfressaven els treballs d'Over a petició de l'administració ja que no volien que fos la mateixa empresa la que facturàs les diferents feines". 

"Hi havia canvis en el concepte dels treballs, entramats per articular financerament els pagaments.
La qüestió era cobrar, senyor. Està mal fet però volíem cobrar”, s'ha excusat l'empresari.


Matas reconeix el finançament irregular del PP i evita més anys de presó amb una multa de 18.000 euros

EDICIÓ PAPER 14/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF