Societat 12/12/2018

La fiscal general de l'Estat assegura que el seu òrgan "vetlla per la llibertat d'expressió"

Més de 200 periodistes han denunciat davant María José Segarra l'actuació policial que es va dur a terme a 'Diario de Mallorca' i Europa Press

Ara Balears
2 min
La fiscal general de l'Estat, María José Segarra.

PalmaLa fiscal general de l'Estat, María José Segarra, ha assegurat aquest dimecres que els jutges i els fiscals vetllen per la llibertat d'expressió i pel secret de les fonts periodístiques. Així ho ha afirmat després que li demanassin pel cas Cursach i per la irrupció de la policia a 'Diario de Mallorca' i Europa Press Balears per requisar els telèfons mòbils de dos periodistes.

Abans de participar en un acte sobre delictes d'odi al Consell General de l'Advocacia, Segarra ha dit que no està preocupada per si s'ha vulnerat l'article 20 de la Constitució, que protegeix la llibertat d'expressió i informació, en el marc d'aquesta causa de presumpta corrupció del cas Cursach que investiga l'Audiència de Palma.

La fiscal general ha fet aquestes declaracions poc abans que diferents periodistes li lliurassin un escrit amb més de 200 signatures de professionals de la informació, en el qual es condemnava la confiscació policial als periodistes, una actuació que va tenir el suport de la Fiscalia.

En concret, la Policia va requisar documentació, ordinadors i telèfons mòbils de dos redactors de 'Diario de Mallorca' i Europa Press en el marc de la recerca sobre una filtració periodística en el citat cas. La Policia va actuar d'acord amb una ordre del jutjat d'Instrucció 12 de Palma, que va tenir el suport de la Fiscalia.

"S'ha llegit la Constitució?"

El director editorial del Grup Prisa, Augusto Delkáder, ha dubtat aquest dimecres que el jutge que ha ordenat requisar els telèfons de dos periodistes que cobreixen el cas Cursach hagi llegit la Constitució perquè, segons ha dit, el secret professional dels periodistes està recollit a la Carta Magna.

"Sense ànim de molestar he pensat si el senyor jutge que ha fet això ha llegit la Constitució. Tenc seriosos dubtes que ho hagi fet (...). No sé què li ha passat pel cap a aquest jutge ni quina motivació ha tingut", ha manifestat el també president de la Cadena Ser durant un berenar informatiu.

Delkáder ha considerat que "pot agradar o no" que el secret professional dels periodistes s'hagi constitucionalitzat, però el fet que no és qüestionable és que així ho recull l'article 20 del text constitucional, el qual protegeix la llibertat d'expressió i informació. "La Constitució no és un bufet de berenar en què un agafa el croissant però no les torrades. És un menú llarg i estret", ha afegit.

Per això, ha rebutjat i condemnat que la policia requisàs ahir per ordre del jutge documentació, ordinadors i telèfons mòbils a dos redactors de 'Diario de Mallorca' i Europa Press, en el marc de la investigació sobre una filtració periodística del cas Cursach.

stats