Satse denuncia l'augment "inassumible" de la càrrega de feina dels sanitaris

El sindicat afirma que a Son Espases una sola infermera ha tingut a càrrec seu nou pacients positius de covid-19

El Sindicat d'Infermeria Satse ha denunciat aquest dimecres l'augment inassumible de la càrrega de feina que pateix el col·lectiu infermer en els darrers dies. Després de l'increment de casos de coronavirus que hi ha a les Illes, ara mateix, destaca el sindicat, la ràtio per infermer i pacient als hospitals balears s'està multiplicant "de manera preocupant". "A Son Espases una sola infermera ha tingut a càrrec seu nou pacients positius de covid-19, mentre que a Son Llàtzer la ràtio és d'una per a cada set", assenyala Satse. 

El sindicat ha recordat que en els pitjors moments de la pandèmia, al març i a l'abril, la ràtio a aquests dos hospitals va ser d'una infermera per a cada sis pacients. "Les dades d'ara són alarmants i la situació està provocant que els equips de treball estiguin esgotats físicament i mentalment", apunten.

A Atenció Primària asseguren que la situació també és "caòtica". A Eivissa, recalca el sindicat, hi ha pacients que han d'esperar fins a 10 dies perquè els atenguin, les UVAC estan saturades i les baixes no es cobreixen. 

Els infermers dels centres de salut, a punt del col·lapse

Segons el secretari general de Satse a les Balears, Jorge Tera, "l'estiu està sent molt dur per als professionals sanitaris. L'Administració ha pressionat els treballadors perquè gaudissin dels dies lliures durant l'estiu i els han advertit que no els garantien poder donar-los permís a partir de setembre en previsió de la suposada segona onada". En aquest sentit, Tera subratlla que "el dèficit de plantilles és la raó per la qual estan augmentant les càrregues de treball i no s'obren tots els llits disponibles". 

Segons el secretari general, "l'IB-Salut manté infermeres sancionades en borsa per haver rebutjat un contracte sense oferir-los feina en una situació tan extraordinària com l'actual". A més, assenyala Tera, "l'Executiu va anunciar fa pocs dies que no aplicarà la pujada del 2% del salari als sanitaris el 2020. No sols no ofereixen cap incentiu econòmic o laboral al col·lectiu sanitari, sinó que, a més, li retallen el sou". 

En un comunicat, el sindicat exigeix al Govern que posi fi a la situació de descontrol que ara mateix existeix en la sanitat balear, que reforci les plantilles d'infermeria, que reorganitzi l'assistència i que reconegui com toca el treball del personal sanitari.

Satse adverteix que s'estan cometent els mateixos errors que en la primera onada i que la pressió a la qual s'està sotmetent els professionals d'infermeria tindrà unes conseqüències "devastadores sobre el col·lectiu i sobre el sistema sanitari".

EDICIÓ PAPER 05/12/2020

Consultar aquesta edició en PDF