FINANÇAMENT

Santiago demana més doblers per a dependència

La consellera de Serveis Socials es reuneix amb la ministra Maria Luisa Carcedo

La consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, es va reunir divendres passat amb la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, per tal de demanar un augment de l’aportació de l’Estat al cost de l’atenció a la dependència a les Illes Balears. Malgrat que els pressupostos del Govern de Pedro Sánchez preveuen un augment en aquest sentit, Santiago considera que “no basta”. A més, la consellera del Govern balear també demanà que es convocàs una reunió amb els responsables autonòmics per resoldre aquest desequilibri.

“La llei de dependència és estatal però hi ha un desequilibri molt alt”, assegura la consellera. Les Illes Balears afronten el 87% de la despesa, mentre que el govern de Madrid només es fa càrrec d’un 13%. “La llei ja va néixer amb un mal finançament, i les retallades del PP ho complicaren més”, continua la consellera, que també lamenta que no s’hagi fet “cap esforç real des que començà la recuperació econòmica”.

Santiago proposà a la ministra que s’asseguri un millor finançament de la dependència per mitjà d’un reial decret llei en cas que els pressupostos del govern de Sánchez per al 2019 no es puguin aprovar. “La llei de dependència es va aprovar per unanimitat i no pot ser que continuï tot igual des del 2012 ara que la macroeconomia ha millorat”, assenyala la consellera balear.

Fina Santiago també va demanar a la ministra Carcedo una revisió de l’aportació estatal a la gestió de les pensions no contributives (PNC), que s’ha reduït de 380.000 euros a 3.800 euros anuals. La consellera de Serveis Socials considera que aquesta baixada ha estat una decisió “unilateral, sense justificació ni negociació”.

Segons explica Santiago, la ministra es va mostrar cordial i va entendre la demanda, que “no és exclusiva de Balears”. “Va dir que ho valoraria, perquè el govern de Madrid reconeix que l’actual finançament és injust”, comenta. Malgrat la cordialitat, “no es va arribar a cap acord”. “Continuarem insistint”, afirma la consellera.

Durant la trobada, Santiago també va recordar a la ministra la petició de gestionar de manera progressiva els doblers recaptats a les Balears mitjançant el 0,7% de l’IRPF. En l’actualitat, la recaptació total per aquesta via és d’aproximadament 7,8 milions d’euros, mentre que el Govern balear només en gestiona 3,6 milions.

Altres temes que es tractaren a la reunió foren les rendes socials; la necessitat de revisar la Llei reguladora de la responsabilitat penal del menor, la unificació del procediment que s’utilitza per valorar la discapacitat i el de la dependència, i les demandes dels col·lectius de salut mental i malalties degeneratives per tenir un reconeixement automàtic del 33% de discapacitat en el moment del diagnòstic.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF