Les restes de Sant Ferran són de tres afusellats de la Guerra Civil

Les identitats no es poden determinar per manca de restes d'ADN als ossos

Els resultats de l'exhumació que es va dur a terme al cementiri de Sant Ferran des de final novembre fins a principi de desembre de l'any passat s'han presentat aquest dilluns. L'arqueòloga i antropòloga forense de la Sociedad Aranzadi, Almudena García-Rubio, ha donat a conèixer les dades amb el president del Consell de Formentera, Jaume Ferrer, i la consellera de Cultura del Govern, Fanny Tur.

Jaume Ferrer Ferrer (Jaume de na Morna), Josep Ribas Marí (Pep de Baix), Joan Tur Mayans (Joan de can Pep Damià), Jaume Serra Juan (Jaume de can Mariano d'en Corda) i Vicent Cardona Colomar (Vicent de can Fumeral) foren assassinats l'1 de març de 1937. L'objectiu de l'exhumació era precisament trobar les seves restes.

Mostres d'ADN insuficients

Els tècnics varen dur a terme cinc sondatges a l'exterior del cementiri de Sant Ferran, i altres sis a l'interior. També es varen revisar les restes de l'ossera, on es varen trobar tres fragments d'os, dos de crani i un d'húmer, amb ferides d'arma de foc. A fora del cementiri també es varen trobar restes de quatre projectils màuser, del calibre 7 mm, que foren emprats en l'afusellament. La comparació genètica de les restes trobades amb l'ADN dels familiars dels cinc assassinats no ha estat possible perquè els ossos no contenien mostres suficients per a l'anàlisi.

També s'han recercat les causes de la mort en el Registre Civil. En la documentació oficial, cap dels difunts ho va ser per arma de foc, fet que dona suport a la hipòtesi que les restes trobades són de tres de les cinc víctimes afusellades. El Govern i el Consell de Formentera han deixat que les famílies dels afusellats decideixin quin serà el destí de les seves restes. Una de les propostes és que es dipositin en una urna que s'instal·laria al cementiri amb una placa que dignifiqui el lloc.

EDICIÓ PAPER 20/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF