TOCAR TERRA
Societat 11/01/2019

Sant Antoni novell a Sóller

Mateu Morro
3 min
Sant Antoni novell a Sóller

El vi Elisenda de Ramanyà

Els vins d’aquest celler aprofiten les varietats de raïm del país

Hi ha moltes coses que fan del Celler Ramanyà de Santa Maria del Camí un celler singular. Jo en remarcaria tan sols dues: l’elaboració d’uns vins de marcada personalitat, que aprofiten les varietats de raïm del país, i, en segon terme, la tasca de difusió de la cultura popular aconseguida amb la seva col·lecció etnogràfica, visitable, i que ara com ara és una fita en l’àmbit de les mostres de cultura material tradicional de Mallorca. Ara a Ramanyà acaben de treure un vi molt especial: Elisenda, un negre de criança, amb l’aroma i el regust del mantonegre. D’on surt el nom? Magdalena Mates, propietària del celler, m’ho ha explicat: Elisenda va ser la primera dona documentada, en el segle XIII, de la família dels Mates de Coanegra, propietaris de Son Mates i Son Roig, que conraren vinyes des de temps immemorials en aquella vall de la Serra.

El primer oli de l’any

Sóller celebra avui vespre la festa de Sant Antoni Novell

Amb motiu de la sortida del primer oli novell, la Cooperativa Agrícola de Sóller ha organitzat per a avui vespre el Sant Antoni Novell, una festa que inclou l’encesa del foc de banda dels Esclatabutzes, l’actuació dels xeremiers de Sóller, una ballada popular amb Estol de Tramuntana i música a rompre amb Old Noise. Es tracta de brufar el primer oli que raja de les aixetes i Sant Antoni és un bon moment per celebrar l’eixida del primer oli de l’any, net i bo, resultat de la feina ben feta dels pagesos i tafoners. Enguany l’anyada d’oliva a molts de llocs ha estat més que discreta, molt magra, però així i tot n’hi ha hagut prou per elaborar de bell nou l’oli de gran qualitat que, any rere any, la Cooperativa de Sóller comercialitza amb l’empara de la DO Oli de Mallorca.

La llet i els robots

La incorporació de la tecnologia facilita la feina dels ramaders

El sector lacti mallorquí, que descansa essencialment sobre la producció de llet de vaca, està passant uns moments en els quals es combina la desesperança i l’optimisme. Per un cantó, la compra d’Agama per part del grup cerveser Damm, amb l’anunci d’inversions per renovar les instal·lacions, genera una certa confiança, però de l’altre costat els baixos preus de la llet en relació amb els alts costos de producció no permeten que les vaqueries acabin de marxar. Amb tot i això, hi ha un bri d’esperança en la posada en funcionament d’eines que incorporen nova tecnologia com és ara les munyidores robotitzades. Els robots de munyir milloren el benestar dels animals i faciliten la feina dels ramaders. És probable que els pròxims anys aquests equips es vagin instal·lant, sempre que la comercialització es tiri endavant amb productes nous i diferenciats.

Escorxador d’aviram d’Inca

Aviat hi podrà començar l’activitat de sacrifici i obrat de carn

En diverses ocasions ens hem referit que en l’actualitat no hi ha cap lloc de sacrifici d’aviram en tota l’illa de Mallorca. El resultat és que tot el consum d’aquesta carn és sostingut amb la importació de carn de fora. La carn de pollastre d’origen local ha desaparegut del tot. A Eivissa i Menorca sí que hi ha instal·lacions adequades i autoritzades. De fet, hi ha un productor mallorquí, Jaume Sureda, que va a Ciutadella cada setmana amb el camió carregat d’aus per poder distribuir als seus clients un pollastre ecològic, que és l’única carn d’aviram local que es pot adquirir a Mallorca. La bona notícia és que a Inca avancen a bon ritme les obres de construcció d’una instal·lació adequada per fer aquesta feina. Les noves que ens arriben de Jaume Estrany, promotor del projecte, són que aviat podrà començar l’activitat de sacrifici i obrat de carn d’aviram. Així es recuperarà una producció local que havia desaparegut per complet. El sector, per aprofitar les noves instal·lacions, s’haurà de reconstruir de zero.

Dona en el sector primari

Moltes vegades la seva feina no és ni reconeguda ni es fa visible

La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha presentat aquesta setmana el Pla d’igualtat de gènere en el sector primari. Es tracta d’una planificació per adoptar mesures d’impuls del paper de la dona en el sector agroalimentari que parteix d’una avaluació de la situació existent per constatar els problemes que afecten la presència de la dona en aquest àmbit. La conclusió és que la dona és present de manera important en el sector agroalimentari i pesquer, però molts pics la seva feina no és ni reconeguda ni es fa visible ni és remunerada de manera justa. A part, cal tenir en compte l’envelliment acusat, tant d’homes com de dones, dels titulars de les explotacions agràries. El pla impulsarà un esplet d’actuacions necessàries que seran molt efectives per fer passes en la direcció d’assolir la igualtat de gènere.

stats