Salut limita el consum de salsitxes, croquetes, pizzes i hamburgueses als centres educatius i sanitaris
El nou decret sobre dieta mediterrània que regula els menús vol afavorir els productes de proximitat per contribuir a prevenir l'obesitat
PalmaLa Conselleria de Salut limitarà el consum de productes precuinats als centres educatius i sanitaris, després que s'hagi aprovat aquest divendres el nou decret sobre dieta mediterrània que regula els aliments dels menús. D'aquesta manera, només es podran oferir croquetes i pizzes un màxim de tres vegades al mes, i les salsitxes, hamburgueses i altres preparats carnis com a màxim quatre vegades al mes. L'objectiu de la nova normativa és afavorir els productes de proximitat i de temporada per contribuir a prevenir l'obesitat i promoure un estil de vida saludable, especialment entre la població infantil. D'altra banda, el decret regula la prohibició de l'oferta de determinats productes envasats als bars o locals similars situats al recinte dels centres educatius no universitaris, ja sigui de manera presencial o a través d'una màquina expenedora. Concretament, es prohibeixen les begudes ensucrades, la brioixeria industrial i les llepolies.
A partir d'ara, els menús que se serveixin als bars, les cafeteries i els restaurants de centres públics, privats i concertats hauran de seguir el patró de dieta mediterrània, declarada Patrimoni Immaterial per la Unesco el 2010. S'estableix, per exemple, que als centres no universitaris com a primers plats hi hagi llegums una o dues vegades per setmana. En el cas dels segons plats, s'indica que les guarnicions continguin ensalades tres o quatre vegades per setmana i patates, hortalisses i llegums una o dues vegades. En relació amb les postres, es recomanarà fruita fresca i de temporada quatre o cinc dies per setmana. Entre els requisits d'elaboració, destaquen l'ús de l'oli d'oliva verge per cuinar i trempar, la presència d'aigua com a única beguda, la priorització de carns blanques i magres i l'alternança de peix blanc i blau.
Al·lèrgies i intoleràncies
Si les condicions d'organització i les instal·lacions ho permeten, els centres educatius amb alumnat amb al·lèrgies o intoleràncies alimentàries diagnosticades per especialistes hauran d'elaborar menús especials i adaptats a aquestes al·lèrgies o intoleràncies. A més, s'han de garantir menús alternatius per a comensals intolerant al gluten.
L'incompliment de les obligacions que preveu el nou decret pot suposar una infracció administrativa i la sanció corresponent. Els centres educatius i sanitaris i les dependències administratives sanitàries públiques disposen d'un termini d'un any per adaptar l'oferta alimentària a les previsions de la normativa. No obstant això, els contractes vigents en el moment de la seva entrada en vigor es mantindran en les condicions pactades fins que finalitzin.