Societat 17/05/2019

Salut limita el consum de salsitxes, croquetes, pizzes i hamburgueses als centres educatius i sanitaris

El nou decret sobre dieta mediterrània que regula els menús vol afavorir els productes de proximitat per contribuir a prevenir l'obesitat

K. O.
2 min
Nens de l’Escola Roser Capdevila de Sant Joan Despí dinant al menjador del centre el curs passat.

PalmaLa Conselleria de Salut limitarà el consum de productes precuinats als centres educatius i sanitaris, després que s'hagi aprovat aquest divendres el nou decret sobre dieta mediterrània que regula els aliments dels menús. D'aquesta manera, només es podran oferir croquetes i pizzes un màxim de tres vegades al mes, i les salsitxes, hamburgueses i altres preparats carnis com a màxim quatre vegades al mes. L'objectiu de la nova normativa és afavorir els productes de proximitat i de temporada per contribuir a prevenir l'obesitat i promoure un estil de vida saludable, especialment entre la població infantil. D'altra banda, el decret regula la prohibició de l'oferta de determinats productes envasats als bars o locals similars situats al recinte dels centres educatius no universitaris, ja sigui de manera presencial o a través d'una màquina expenedora. Concretament, es prohibeixen les begudes ensucrades, la brioixeria industrial i les llepolies.

A partir d'ara, els menús que se serveixin als bars, les cafeteries i els restaurants de centres públics, privats i concertats hauran de seguir el patró de dieta mediterrània, declarada Patrimoni Immaterial per la Unesco el 2010. S'estableix, per exemple, que als centres no universitaris com a primers plats hi hagi llegums una o dues vegades per setmana. En el cas dels segons plats, s'indica que les guarnicions continguin ensalades tres o quatre vegades per setmana i patates, hortalisses i llegums una o dues vegades. En relació amb les postres, es recomanarà fruita fresca i de temporada quatre o cinc dies per setmana. Entre els requisits d'elaboració, destaquen l'ús de l'oli d'oliva verge per cuinar i trempar, la presència d'aigua com a única beguda, la priorització de carns blanques i magres i l'alternança de peix blanc i blau.

Al·lèrgies i intoleràncies

Si les condicions d'organització i les instal·lacions ho permeten, els centres educatius amb alumnat amb al·lèrgies o intoleràncies alimentàries diagnosticades per especialistes hauran d'elaborar menús especials i adaptats a aquestes al·lèrgies o intoleràncies. A més, s'han de garantir menús alternatius per a comensals intolerant al gluten.

L'incompliment de les obligacions que preveu el nou decret pot suposar una infracció administrativa i la sanció corresponent. Els centres educatius i sanitaris i les dependències administratives sanitàries públiques disposen d'un termini d'un any per adaptar l'oferta alimentària a les previsions de la normativa. No obstant això, els contractes vigents en el moment de la seva entrada en vigor es mantindran en les condicions pactades fins que finalitzin.

stats