Salut és "optimista" amb l'evolució de la pandèmia a les Balears

El portaveu de la Conselleria, Javier Arranz, ha explicat que en la darrera setmana ha començat una tendència a la baixa de la incidència a les Illes

"Sembla que els números són optimistes, que l'evolució és bona", ha valorat el portaveu de la Conselleria de Salut, Javier Arranz, en la compareixença d'aquest dijous. Ha explicat que la incidència acumulada de contagis la darrera setmana "té una clara tendència a la baixa" al conjunt de les Illes. Malgrat que aquesta davallada encara és lleugera, Arranz ha matisat que reduir els contagis sempre és molt més lent que no pas que augmentin. 

En concret, la incidència acumulada de 14 dies a les Balears és de 260 casos per 100.000 habitants. Per illes, a Mallorca aquest índex és de 250 casos; a Eivissa, de 291 contagis; a Menorca, de 98, i a Formentera, de 33. Pel que fa la situació a Eivissa, tot i que s'ha aconseguit davallar dels 300 casos per cada 100.000 persones, el valor encara és alt i el Govern ha decidit mantenir la restricció de la mobilitat nocturna a partir de les 22 h, segons ha informat l'assessora tècnica pel desconfinament, Margalida Frontera. La novetat és que, com a Manacor, els ajuntaments podran habilitar els bars i restaurants per ocupar una part de la via pública.

Arranz també s'ha referit a l'augment de casos a Portocristo i Pollença, i ha assegurat que, en el primer cas, "la tendència de contagis és a la baixa", mentre que en el segon, "està estable". El portaveu ha concretat que en el cas de Portocristo els brots es van produir per la mobilitat entre el municipi i Manacor, mentre que a Pollença l'augment de casos s'ha degut a brots d'origen social.

201 nous contagis

La Conselleria de Salut ha notificat que tres persones més han mort a causa del coronavirus i que en un dia s'han detectat 201 casos nous a les Balears, 17 més que aquest dimecres. Així, les xifres totals ascendeixen a 21.290 persones contagiades des de l'inici de la pandèmia i 386 morts. La taxa de positivitat se situa en un 5,5%.

La situació als hospitals ha empitjorat respecte d'aquest dimecres, ja que hi ha 54 persones a l'UCI, una més que ahir, i 225 ingressades a planta. Tot i això, hi ha hagut 20 altes hospitalàries i 142 d'Atenció Primària. El portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha justificat aquest increment pel brot que es va detectar a l'hospital Sant Joan de Déu d'Inca.  

A les residències de gent gran hi ha 94 usuaris que tenen el contagi actiu, 5 menys que aquest dimecres, 73 dels quals estan hospitalitzats, i 80 professionals infectats, 4 menys que ahir. Des de l'inici de la pandèmia han mort 188 residents. 

Aquest descens no es veu si es parla dels professionals sanitaris, ja que la xifra d'infectats continua augmentant. La Conselleria ha explicat que ara hi ha 94 professionals amb el contagi actiu, 7 més que ahir, i 251 que estan sota vigilància per haver estat en contacte amb una persona positiva.

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF