Amb 67 nous casos les Balears tornen a les xifres de covid-19 del maig

Des de divendres passat Salut ha comunicat 148 nous casos de coronavirus, el 70% dels quals són asimptomàtics segons la conselleria 

El Servei balear d'Epidemiologia ha informat aquest dilluns que hi ha 67 nous casos de coronavirus a les Illes, 19 pacients més que han superat la malaltia i cap mort. Així, hi ha hagut un augment de 48 casos de SARS-CoV-2 des del passat divendres, que eleva el total de persones amb coronavirus a 327, una xifra que no es veia des del mes de maig (el dia 11 de maig s'havien detectat 329 casos actius i el 12, 320).

Salut no actualitzava les xifres des de divendres, quan es va informar de 81 casos nous de persones amb coronavirus a les Illes. Sumats als d'aquest dilluns, són un total de 148 nous casos, el 70% dels quals, segons la Conselleria, són asimptomàtics. Amb les darreres dades, la Conselleria ha comptabilitzat, en total, fins ara, 2.718 casos de covid-19. Les persones que han superat la malaltia ascendeixen a 2.161 i es manté en 230 la xifra de persones mortes a causa del coronavirus.

El coronavirus repunta a les Illes Balears

Divendres passat es va comunicar que hi havia  81 casos nous de coronavirus a les Illes. Aquesta xifra era la més elevada des del 29 de març, quan se'n varen registrar 96 casos, sense tenir en compte les dades del 2 de juny, a les quals es varen incorporar els resultats dels tests d'anticossos i la dada va pujar fins als 110 nous positius en un dia. Tot i això, la Conselleria va puntualitzar que la meitat de les notificacions corresponien "a casos de dies anteriors que estaven pendents de validació".

Detecció precoç

La Conselleria de Salut ha informat que durant els darrers dies s'ha produït un increment de comunicació de casos al Ministeri que obeeix a les tasques de detecció precoç que es fan des del Centre Coordinador de Covid-19 d'Atenció Primària. Segons Salut, "les infermeres rastrejadores del Centre Coordinador contacten amb una mitjana de nou persones que han estat en contacte estret amb cada nou cas. A tots els contactes estrets se'ls fa una prova PCR". La Conselleria destaca que "gairebé un 70% dels nous casos comunicats al Ministeri corresponen a persones que són asimptomàtiques i que han pogut ser diagnosticades gràcies a l’estratègia de recerca de casos de les Illes Balears".

491 atesos per covid-19

El Servei de Salut, per la seva banda, informa que hi ha 491 persones ateses per contagi de SARS-CoV-2. D’aquestes persones, n'hi ha 87 en atenció hospitalària (7 a l’UCI) i 404 a Primària. Entre aquests casos s’inclouen persones amb infecció per covid-19 superada.

Per illes, a Mallorca hi ha 84 persones hospitalitzades (47 de les quals per causes socials, no clíniques) i 6 es troben en unitats de cures intensives. 376 persones són seguides a domicili per part del servei d’Atenció Primària. A Menorca no hi ha cap persona ingressada a l’hospital Mateu Orfila i 15 són ateses al domicili per part de Primària. A Eivissa són 3 les persones hospitalitzades (1 a l’UCI). A més, 11 casos confirmats són seguits a Eivissa a domicili per part dels seus centres de salut i 2 a Formentera.

Pel que fa als professionals sanitaris, n’hi ha 77 que es troben en vigilància (59 a Mallorca, cap a Menorca i 18 a Eivissa) i 11 que tenen el contagi actiu (tots a Mallorca). En total, s’han notificat 376 casos entre el personal sanitari d’ençà que va començar la pandèmia.

Els laboratoris dels hospitals públics de la Comunitat, així mateix, han duit a terme 193.511 proves (151.048  PCR, 10.811 tests ràpids d’anticossos i 31.652 serologies).

Quant a la situació a les residències de gent gran, els centres no han notificat cap contagi de covid-19 nou i ara mateix hi ha un resident positiu en coronavirus, 259 que han superat la infecció i 89 que han mort. A més, no queda cap treballador amb contagi actiu a cap residència per a majors. A les residències per a persones amb discapacitat no n'hi ha cap cas actiu.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF