L'eliminació del copagament, el decret de demora i la gratuïtat dels pàrquings disparen el pressupost de Salut

La partida de personal s'incrementa un 7,3%, fins a arribar als 829 milions destinats a pagar els 16.000 professionals de l'IB-Salut

El pressupost de la Conselleria de Salut per a 2019 serà de 1.730 milions d'euros, un increment de 145 milions que permetrà eliminar el copagament de medicaments per als pensionistes, activar el decret de garantia de demora i finançar la gratuïtat dels aparcaments de Son Espases i Can Misses, segons ha explicat la consellera de Salut, Patrícia Gómez, durant la presentació al Parlament dels nous comptes del seu departament. L'increment és del 9,2% sobre el 2018 i d'un 31% amb relació a l'inici de legislatura, el 2015, fet que suposa un augment de 410 milions.

A més, s'ha registrat un fort increment del capítol del personal, al qual es dedica un total de 829 milions, un 7,36% d'augment per fer front al pagament dels prop de 16.000 professionals que fan feina al servei de salut. Per a la pujada prevista dels sous, que és d'un 2,5%, s'hi destinaran 17,4 milions; per al reconeixement de la carrera professional, 5,9 milions; per a la contractació de nous professionals, 5,3 milions, i per a l'eliminació de la desigualtat salarial entre homes i dones, 1,6 milions. En total, l'increment és de 56,8 milions.

Les partides finals destinades al decret de garantia de demora o als aparcaments esmentats no estan especificades perquè se'n desconeix el cost final. Per eliminar el copagament de medicines als pensionistes, s'hi preveu una partida de 15 milions d'euros.

L'IB-Salut té assignat un pressupost de 1.694 milions, un 9,28% més sobre el pressupost de 2018, que ha estat de 1.550 milions. Aquesta assignació suposa que l'IB-Salut gestiona el 31,04% del pressupost de la Comunitat, que és de 5.457 milions.

Inversions

Dins l'apartat d'inversions, el Servei de Salut  tindrà  45 milions d'euros, 12,8 milions més que el 2018, quasi un 40% d'augment. D'aquesta partida, es destinaran més de 30 milions a infraestructures i la resta a inversions en tecnologia i manteniment d'instal·lacions.

D'entre les inversions en infraestructures previstes, hi destaquen les partides per iniciar la reconversió de l'antic Can Misses, amb 3,4 milions, i de l'hospital Verge del Toro, 3 milions, a més de la demolició d'edificis i el desenvolupament del projecte previst per al nou Son  Dureta , 6,59 milions. Així mateix, s'han reservat 2 milions per continuar amb l'ampliació i renovació de l'Hospital de Manacor i 10,4 milions per a infraestructures d'Atenció Primària, entre les quals hi ha el nou centre de salut de Bons Aires (Palma), el de Pollença, el de Santa Ponça i el d'Artà.

Per Illes, s'ha previst un pressupost de 933 milions per a Mallorca, 137,9 dels quals són per a Atenció Primària i la resta per als hospitals de Son Espases, Son Llàtzer, Inca i Manacor. Per a Eivissa i Formentera, s'hi preveuen 137 milions, i per a Menorca, 94. També hi ha 15 milions per al 061, i 513 milions pe als Serveis Centrals.

Destaca també la partida prevista per a farmàcia hospitalària. Aquest capítol s'incrementa un 9,1%, cosa que implica en xifres absolutes 47,7 milions d'euros, que serviran per donar continuïtat als tractaments de darrera generació, com per exemple els d'hepatitis C o VIH, i per a la incorporació de nous fàrmacs.

Crítiques de l'oposició

Tot i que els partits de l'oposició no han estat gaire durs amb la presentació de la consellera, sí que han manifestat algunes crítiques. Vicenç Serra, del PP, ha destacat que tot i el panorama presentat per la consellera, les Illes encara pateixen fortes mancances en matèria de sanitat. El diputat ha fet referència a les llistes d'espera i ha destacat que no han davallat "tant com volia el Govern". Serra també ha comentat que l'increment del pressupost de la Conselleria és resultat de la seva adaptació a una millora de la situació econòmica i ha recordat que els governs socialistes també han efectuat retallades.

Pel que fa a Ciutadans, la diputada Olga Ballester ha demanat a la consellera que farà respecte a les deficiències que la Sindicatura de Comptes va detectar en la contractació de 283 milions de l'IB-Salut. També ha  criticat  que s'hagi aplicat el criteri de considerar el català com una exigència en la contractació de nou personal, tot i que la consellera ha negat aquest extrem.

Altres partits que han pres part en la comissió en què es presentaven els pressupostos, com Podem, MÉS per Menorca, El Pi i  PSIB , han donat l'enhorabona a la consellera per les fites aconseguides durant la legislatura, tot i que han realitzat diverses preguntes per conèixer l'estat d'algunes infraestructures o d'alguns projectes de la Conselleria.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF