Societat 21/06/2018

Salut vol desmedicalitzar el seguiment de l'embaràs

El nou protocol millora la detecció de casos de salut mental i de violència masclista

Pau Esparch
2 min
Certeses i mites   Sobre la fertilitat

Barcelona"Quan no hi ha risc, hem de desmedicalitzar l'embaràs". Amb aquesta idea, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha presentat el nou protocol de seguiment de l'embaràs, que vol ser més personalitzat. Per aconseguir-ho s'avançarà la primera visita a la setmana 10 de gestació –en lloc de la 12– i es millorarà la detecció de casos de salut mental i de violència masclista. També es canviarà la prova per trobar les malformacions de cromosomes, ja que si no hi ha un risc molt alt s'oferirà substituir el procediment actual –l'amniocentesi, que és invasiva i pot comportar el risc d'avortament– per una mostra d'ADN fetal amb sang materna.

Els últims 10 anys la natalitat ha disminuït més d'un 20% a Catalunya: la caiguda entre el 2008 –quan es va marcar el màxim històric– i el 2017 és d'un 24,6%. Actualment el 80% dels embarassos són de baix risc, un de cada quatre nens que neixen són de mare d'origen estranger, el percentatge de nadons prematurs es manté estable i el de cesàries s'ha reduït, mentre que les mares de més de 34 anys han augmentat i els embarassos adolescents han anat a la baixa. Amb aquesta radiografia, el departament de Salut ha adaptat el protocol de l'embaràs perquè cada gestació "sigui important" i el seguiment "estigui desmecanitzat al màxim", ha defensat la subdirectora de Promoció de la Salut a Catalunya, Carmen Cabezas.

Un dels primers canvis serà en el control de l'embaràs, que ara començarà abans i també s'hi inclouran la visita preconcepcional i el pla de naixement. "Això ens permet establir una bona relació i evitar exploracions innecessàries", ha explicat Cabezas. La presidenta de l'Associació Catalana de Llevadores, Gemma Falguera, ha afegit que avançar la primera visita també suposa poder fer les proves analítiques de manera més precoç i el cribratge amb temps. L'objectiu és que es tracti l'embaràs com un procés fisiològic en què la intervenció només hi sigui per indicació mèdica. Per això es pretén reordenar l'atenció en funció del risc de cada gestació, que s'avaluarà segons l'historial clínic, l'exploració física i les proves complementàries.

Amb el nou protocol, el primer trimestre es farà el cribratge de diabetis. En el cas del cribratge de salut mental, en la primera visita es valorarà si existeixen casos familiars o si abans s'ha passat per la pèrdua d'un fill (el dol perinatal). Si en algun dels dos testos de salut mental –que es repeteixen durant la gestació– els resultats surten alterats, s'ofereix un tractament que pot ser amb un grup de treball o amb fàrmacs. A l'hora de detectar la violència masclista, ara el test –que es practica a les dones en estricta confidencialitat– es farà cada trimestre de l'embaràs. Pel que fa a la mostra d'ADN fetal amb sang materna, permetrà que el 4% de les dones a qui es feia l'amniocentesi se la puguin estalviar, cosa que representa uns 1.000 procediments invasius menys cada any. Aquest nou protocol està dotat amb més de 330.000 euros.

stats