PANDÈMIA

Salut preveu que els contagis de covid-19 continuïn a l’alça dues setmanes més

La incidència acumulada de coronavirus a les Balears puja un 27% en una setmana i se situa en 245 casos per 100.000 persones

“Ens trobam en un moment decisiu, i el que passi les properes setmanes marcarà que tinguem la pandèmia controlada o en una situació de més descontrol”, afirmava la consellera de Salut, Patrícia Gómez, a la compareixença de divendres. Les Balears no han aconseguit fer davallar la corba de la segona onada de coronavirus fins a xifres baixes, i es mantenen en una fase estable amb una tendència de contagis lleugerament a l’alça. Segons el portaveu del Comitè Autonòmic de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, les infeccions continuaran augmentant almenys dues setmanes més, quan “haurien de començar a davallar clarament”.

En el darrer informe d’Epidemiologia del Govern, la incidència acumulada de 14 dies a les Balears és de 245 casos per 100.000 persones, un 27% més que la setmana anterior. Des de mitjan octubre, aquest índex s’ha mantingut en augment. Segons Gómez, aquestes xifres “no permeten aixecar restriccions” i, per tant, l’Executiu ha decidit mantenir-les 15 dies més.

El risc de rebrot també augmenta i passa de 257 punts a 262. Cal dir, però, que no puja tant com la setmana anterior, quan es va disparar 98 punts. Aquest valor -també anomenat índex de creixement potencial- mesura els possibles casos diagnosticables els propers 14 dies i és útil per avançar-se a un creixement o alentiment de les infeccions.

Els contagis augmenten a 33 zones

L’única illa que es manté amb la mateixa incidència respecte de fa set dies és Menorca, amb 123 casos per 100.000 habitants. Una vegada més, Eivissa és la més colpejada per la pandèmia, i l’índex s’hi enfila fins als 333 casos. Mallorca passa de 194 contagis a 245, i Formentera, de 33 a 66. Malgrat que a la pitiüsa menor la incidència es duplica, cal dir que només s’hi han detectat vuit casos nous i que, en tenir una població petita, el valor augmenta de seguida.

Si ens fixam en les zones bàsiques de Salut, l’informe mostra com a 33 de les 58 que hi ha s’incrementen les infeccions, mentre que davallen a 25. Això suposa una millora respecte de les dades de divendres passat, quan les zones que registraven positius a la baixa eren 16. D’altra banda, per veure a quins llocs s’està expandint més el covid-19, el Servei d’Epidemiologia compara les PCR positives de les setmanes del 20 al 26 d’octubre i del 27 del mateix mes al 2 de novembre. En aquest sentit, les xifres mostren com Vila, a Eivissa, és la zona bàsica amb més contagis, i passa de 3 casos per 1.000 habitants a 4 en aquests dos períodes. La segueix el Viver, també a la pitiüsa major, on s’ha passat de 1,3 casos a 3,4.

Pel que fa a Manacor, tot i que el municipi té encara una incidència acumulada de 14 dies de 600 casos per 100.000 habitants, una xifra positiva és que a la zona bàsica s’han detectat 26 PCR positives menys entre les dues setmanes analitzades. Per municipis, Sant Joan és manté, de nou, amb la incidència més alta per cada 1.000 habitants, amb 48 casos. Segueix Eivissa (30), Montuïri (29), Palma (24) i Sóller (20).

En referència als brots, l’estudi apunta que a les Balears se n’han detectat 297 des de l’inici de la pandèmia, 26 dels quals la darrera setmana. En total, s’han diagnosticat 2.189 casos positius associats. Un 33% dels brots va ser d’àmbit familiar; un 20%, d’àmbit mixt, i un 19%, originat en reunions socials.

Infermeres i metges afronten el fred esgotats i en alerta

Residències intervingudes

El Govern va anunciar divendres que intervenia el centre de persones grans DomusVi Can Carbonell de Marratxí, per contenir un brot de coronavirus que ha deixat 17 usuaris contagiats, tots ells hospitalitzats. En el cribratge també s’han detectat 5 treballadors positius, i 47 residents estan en aïllament per contacte estret. Cal recordar que des de fa una setmana Salut també té el control de la residència Reina Sofia d’Eivissa, que té 35 ancians i 11 professionals infectats. Ara s’ha començat un altre cribratge per avaluar l’evolució. A Menorca, l’Ajuntament de Maó va comunicar el mateix dia el contagi de tres usuaris de la residència geriàtrica del municipi.

Actualment, a les residències per a persones gransde les Balears hi ha 78 usuaris amb el contagi actiu, 56 dels quals estan hospitalitzats, a més de 59 professionals contagiats.

El govern espanyol i les comunitats autònomes estan elaborant el primer informe sobre l’impacte de la pandèmia als centres residencials de serveis socials. Les dades preliminars apunten que un total de 20.268 persones varen morir durant la primera onada en aquestes instal·lacions.

El Govern intervé la residència DomusVi Can Carbonell de Marratxí, amb 17 usuaris contagiats

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF