Salut admet que el Covid-19 es pot contagiar dos dies abans de desenvolupar símptomes

La Conselleria informa que preveu medicalitzar hotels a Mallorca, Menorca i Eivissa

El portaveu del comitè autonòmic de gestió de malalties infecciones de les Balears, Francesc Albertí, ha admès que "un dia o dos abans de desenvolupar símptomes els pacients asimptomàtics de coronavirus tenen un cert grau de contagi". Albertí també ha explicat en roda de premsa a la Conselleria de Salut que el govern preveu medicalitzar hotels de Mallorca, Menorca i Eivissa. Albertí ha remarcat que la majoria dels contagis es produeixen quan la persona infectada ja ha desenvolupat símptomes, però que es poden produir casos de contagi un o dos dies abans.

En relació amb la transformació d' establiments hotelers per atendre malalts de Covid-19, una mesura que ja va avançar la presidenta Armengol al Parlament, el portaveu de la Conselleria, ha afirmat que "la intenció és que als hospitals només hi estiguin els malalts greus, i tots els que no ho necessitin estiguin ubicats on hi ha recursos per atendre'ls per tal de no col·lapsar els hospitals".

Situació en xifres de la malaltia a les Illes 

El portaveu de la conselleria ha informat de l'augment de 84 nous casos, el que fa ascendir a Balears la xifra fins als 562 contagis, d'ells 19 persones han perdut la vida i 28 han superat la malaltia, el que significa que hi ha 515 pacients actius. Albetí també ha assenyalat que hi ha 57 persones ingressades a l'UCI i 91 sanitaris amb Covid-19.

Detecten 84 nous casos de coronavirus a les Balears en un sol dia

Dels 91 sanitaris amb coronavirus, 79 fan feina a Mallorca (13 a Inca, 9 a Manacor, 44 a Son Espases i 13 a Son Llàtzer; cinc treballen a Menorca i vuit a Eivissa. En vigilància activa hi ha 285 d'ells 211 són a Mallorca (2 feine feina a l'hospital d'Inca, 14 al de Manacor i 158 al de Son Espases); a Eivissa n'hi ha 60 i a Menorca 14 sanitaris resten a l'espera de saber si han desenvolupat la malaltia.

Els sanitaris contagiats representen un poc més del 15% dels contagis totals, Albertí, però ha afirmat que la mitja de contagis de sanitaris és del 12%, mentre que la mitjana estatal és del 15%. 

201 hospitalitzats a Mallorca

L'hospital de Son Espases amb 73 malalts (14 d'ells a l'UCI) és on més contagiats amb Covid-19 hi ha ingressats; posteriorment a Son Llàtzer hi ha 46 persones amb coronavirus (14 d'elles a l'UCI); a Manacor n'hi ha 11 (3 d'elles a l'UCI), a Inca atenen a 10 malalts (3 d'ells a l'UCI). Mentre a l'hospital de Son Joan de Deu hi ha set persones amb coronavirus, al de Llevant n'hi ha quatre (2 d'elles a l'UCI), a la Policlínica hi ha sis malalts amb Covid-19 (2 d'ells a l'UCI), a Palmaplanas hi ha 18 persones amb el coronavirus (5 d'elles a l'UCI) i a la Juaneda hi ha un malalt ingressat.

Menorca deu pacients ingressats

A l'hospital Mateu Orfila hi ha deu pacients amb Covid (sis d'ells a l'UCI), no hi ha cap d'ells ingressats a clíniques privades i quinze persones són ateses pels equips d'atenció domiciliària.

Eivissa 25 hospitalitzats

L'hospital de Can Misses acull a vint-i-tres pacients (7 d'ells a l'UCI), la políclinica Nuestra Señora del Rosario aten a dues persones amb Covid-19, una d'elles a lUCI. Alhora hi ha vint que reben les atenció dels equips domiciliaris.

Residències

Albertí ha informat que hi ha 37 persones que han donat positiu a les residències de les Illes, 12 d'ells quals ha estat a la de Son Tugores (set es troben ingressats a un unitat del Psiquiàtric, dos a Son Espases i quatre han quedat allà); a la de Sant Miquel-Som Oms es detectaren nou positius (vuit d'ells ara són a la Policlínica Miramar i un va perdre la vida amb el Covid-19); a Eivissa tres persones varen donar positiu a les PCR i es troben a Can Misses; a Son Atmetler n'hi ha un malalt; a Mater sis a la Bonanova han detectat un positiu i a Can Serra d'Eivissa, un que està ingressat a l'hospital de Can Misses.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF