Les tempestes que vénen a les Balears han generat 100.000 llamps aquesta nit

A Ciutadella ja hi ha caigut calabruix aquest migdia

Escolta aquí la previsió del temps

Nit i matinada de mal dormir a la costa peninsular. La remor dels llamps i trons ha durat moltes hores en algunes comarques centrals de Catalunya i del sud de la Costa Brava, però les pluges intenses han acabat descarregant quantitats raonables, vistes les prediccions. Probablement el més destacable de la nit ha sigut la gran quantitat de llamps que s'han pogut veure, la majoria provinents de tempestes instal·lades sobre el mar. Aquestes mateixes tempestes es dirigeixen cap a les Balears, on han d'arribar entre avui i demà, tot i que encara caldrà veure amb quina força ho fan. A Menorca ja han començat a descarregar.

La Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques del Servei Meteorològic de Catalunya ha detectat gairebé 85.000 llamps entre núvols, i més de 10.000 descàrregues entre els núvols i el terra. La majoria d'aquests llamps s'han produït sobre la mar, sobre Catalunya se n'han detectat uns 13.800 entre núvols, i poc més de 1.000 han caigut sobre el territori. El Barcelonès és una de les zones en què més descàrregues s'han detectat, més de 1.800 entre núvols, tot i que només 64 llamps han descarregat sobre la comarca. Aquest migdia ja havien caigut força llamps a Menorca.

No és estrany, doncs, que alguns dels vídeos d'aquesta nit difosos a les xarxes socials mostrin llampegades gairebé constants, com si es tractés d'un 'timelapse' més que d'un vídeo d'execució a temps real.

A Mallorca també s'han fet veure alguns llamps, com aquests que ha caigut a Cala Millor i a s'Alqueria Blanca avui mateix:

Les pluges més abundants d'aquesta nit han afectat sobretot el Barcelonès i el Maresme i, de fet, és a la ciutat de Barcelona on s'ha acumulat més aigua aquesta nit. En alguns barris marítims les pluges han acumulat més de 45 l/m2. A les Balears l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) alerta que s'esperen pluges localment fortes, o fins i tot molt fortes, avui i demà, tempestes i fins i tot calabruix com el que ja ha caigut a Ciudadella. Les ratxes de vent podrien superar els 80 Km/h. Fins a la una del migdia les tempestes ja havien acumulat 35 l/m2 a Sant Climent, 28 a Ciutadella, 18 a Cala Morell, 18 a Sant Lluís, 15 a Son Servera, 7 a Capdepera i 5 a Inca.

EDICIÓ PAPER 27/06/2020

Consultar aquesta edició en PDF