Societat 08/06/2013

Rosa Cendón: "Cal una llei integral per a les víctimes del tràfic de persones"

A.p.
2 min

Quin és el volum de dones víctimes de l'esclavitud sexual a Catalunya?

No se sap del cert quina és la intensitat del fenomen. Fa deu anys quasi ningú en parlava. Nosaltres aleshores vam atendre vint persones, i l'any passat vam arribar a cent. Teníem una casa d'acollida amb vuit places, i ara en tenim 22. La coordinació amb la policia ha millorat i a mesura que ens coneixen més saben que podem oferir una atenció especialitzada. El més complicat sovint és identificar-les, saber a temps que estan sent explotades.

Quines possibilitats tenen les dones quan són alliberades?

La llei d'estrangeria els ofereix un període de restabliment i reflexió de 30 dies per decidir què volen fer. Tenen dues possibilitats per aconseguir el permís de residència i treball: o bé col·laborar amb la policia o bé exposar la seva situació personal, que seria semblant a demanar l'asil. Però enlloc diuen quins són els criteris.

¿L'administració és sensible amb aquesta problemàtica?

Fa falta més formació i sensibilitat, perquè el fenomen s'ha enfocat des de la llei d'estrangeria. La mateixa figura que les ha de protegir també les pot expulsar i això ha afavorit el discurs de les màfies, que els diuen que si denuncien les faran fora del país. I això és el que ha passat durant molt de temps. Falta incorporar la doble perspectiva que és important perseguir el delicte però també la protecció de la dona.

I això no passa?

Som les organitzacions les que estem fent la feina que pertocaria a l'administració, que hauria de crear un servei públic per atendre-les. Actualment estem pendents de presentar-nos cada any a un concurs per obtenir subvencions sense cap garantia que tingui continuïtat. El tràfic d'éssers humans suposa una violació dels drets humans i, per tant, els estats s'han d'implicar en la reparació i compensació a les víctimes.

Què proposeu?

Falta una visió de conjunt del fenomen. Cal una llei integral per a les víctimes del tràfic d'éssers humans amb finalitats d'explotació sexual o laboral, igual que existeix des de l'any 2004 la llei integral contra la violència de gènere.

stats