QUÈ ES COU?
Societat 23/10/2020

Rias Baixas, fusió gallega i menorquina a Ferreries

L’aposta per la cuina menorquina i el producte local està ben present a la seva carta, i de manera especial pel que fa al producte de la mar

Bep Al·lès
3 min
Rias Baixas, fusió gallega
 I menorquina a Ferreries

CiutadellaAprofitant que el cap de setmana passat es van fer les Jornades Gastronòmiques de la Vaca de Menorca, vam anar fins a Ferreries per gaudir del menú que oferia el restaurant Rias Baixas, que des del 2006 regenta i dirigeix Toni Sansaloni, de Cas Xifoner, que ha sabut oferir i ofereix a la seva fidel parròquia de clients les especialitats de la cuina gallega i també de la cuina menorquina, amb les quals s’ha fet un bon nom a l’illa.

Al menú que va oferir Rias Baixas destacava la mitjana de vedella vermella de Menorca a la planxa, amb quilo de pes, que va ser tot un atractiu per als amants de les bones carns. El menú es completava amb uns entrants a escollir, postres, vi i cafè.

Però si una cosa hem de destacar del Rias Baixas és que sempre hi trobes a taula, abans de començar a menjar, una petita cistella amb pa de Ferreries -és un dels que tenen més fama a l’illa- i un petit morter amb salsa maonesa o allioli, per fomentar i recordar que ens trobam a l’illa que és el bressol de la reina de les salses fredes. Aquest exemple d’oferir un tast de salsa maonesa hauria de ser un requisit per a tots els restaurants de l’illa, i més ara que es pot elaborar la salsa amb ou pasteuritzat o bé optar per una lactonesa o salsa maonesa emulsionada amb llet.

L’aposta per la cuina menorquina i el producte local està ben present a la seva carta, i de manera especial pel que fa al producte de la mar. Escopinyes gravades, ortigues de mar, gamba vermella de Menorca, peix del dia de l’illa, cornets amb salsa maonesa, musclos del port de Maó a la planxa... També hi trobarem plats de la nostra cuina d’arrels com les albergínies plenes de gambes, els calamars plens a la menorquina i un dels plats estrella de la cuina marinera de l’illa, la caldera de peix de roca amb escamarlans i fideus fins, tot seguint les receptes familiars.

Entrants com bunyols de bacallà, croquetes de bolets i foie, croquetes de calamar amb la seva tinta, seitons fregits, calamars fregits a l’andalusa, anxoves casolanes, sípies amb all i julivert ens ofereixen l’oportunitat d’un sopar de tapes.

La cuina de la llagosta també és ben present al Rias Baixas, on, a més de la caldera, podem degustar la llagosta fregida, la llagosta saltada i també una llagosta que s’elabora, com el llamàntol, amb salsa una que té com a base les galetes molles o l’ensaïmada.

Per altra banda, el que no podia mancar a un restaurant de cuina gallega són els plats més populars d’aquella regió, com les ostres d’Arcade, les petxines variades o xels, els plats on el llamàntol de l’Atlàntic és el protagonista, la cranca o cabra de mar a la gallega, el bou de mar, el pop a feira i les mariscades, que són les estrelles de moltes nits d’estiu a la seva terrassa.

Les carns de Menorca tenen també el seu protagonisme més enllà d’aquestes jornades, i les podem trobar a la seva carta o bé a la pissarra de recomanacions.

L’oferta d’arrossos

Diuen que a la cuina de Toni hi tenen molt bona mà amb els arrossos, i fins i tot hi ha moltes famílies de Ferreries que els fan comanda per endur-se a casa les seves paelles de peix i marisc. L’oferta d’arrossos la complementen la paella de carn i marisc, l’arròs brouós de peix de roca i marisc i l’arròs melós de llamàntol.

Cal apuntar finalment que Toni Sansaloni és el president de l’Associació de Cafeteries, Bars i Restaurants de la Petita i Mitjana Empresa de Menorca (PIME-Menorca) i que ha estat un dels grans defensors del producte local i de l’organització de jornades gastronòmiques a la nostra illa, com aquestes darreres de la vaca vermella menorquina o les de Menorca al Plat, que aconsegueixen donar en temporada baixa un petit impuls als restaurants que tenen obert tot l’any a Menorca.

Anar a Ferreries és sempre un petit plaer. Podem visitar els seus forns, com Can Marc, Los Claveles i Can Pedro, o la pastisseria de Lluís Febrer, a més del seu petit mercat pagès dels dissabtes, o les botigues de queviures i productes gourmet, que fan que aquesta visita es converteixi en una petita passejada gastronòmica. Tampoc s’han de deixar de banda les seves carnisseries, on s’elaboren bones sobrassades, o els formatgers de Son Mercer de Baix, Sa Canova i Sant Patrici, on podrem gaudir, en aquest darrer, d’una visita al Museu del Formatge i als seus cellers i tastar els bons vins que s’hi elaboren.

stats