Reconeixeran com a jornada laboral el traspàs d'informació dels pacients entre infermeres

La Mesa Sectorial de Sanitat compensa la reivindicació històrica que beneficiarà 3.000 professionals

El sindicat d'infermeria SATSE Balears està d'enhorabona després que la Mesa Sectorial de Sanitat de divendres passat reconegués una de les seves reivindicacions més històriques: comptabilitzar com a temps laboral el solapament de jornada, és a dir, que aquells vint minuts en què les infermeres traspassen la informació de cada un dels seus pacients a l'inici i al final de la jornada, es reconegui com a temps de feina.

Amb el nom "Acord a través del qual es reconeix com temps efectiu de treball el temps de treball necessari per a la transmissió d'informació assistencial que garanteix la seguretat i la continuïtat de les cures professionals en el marc del procés assistencial", es beneficiarà la tasca de comares, infermeres generals i especialitzades en salut mental. En definitiva, la de totes aquelles professionals que treballen per torns i els serveis de les quals requereixen continuïtat en les cures del pacient. El sindicat comptabilitza unes 2.500 professionals, més altres 500 que puguin tenir contractes eventuals i de substitució.

L'acord va comptar amb el vot a favor del Sindicat Mèdic (SIMEBAL). S'implementarà en tres fases: des del setembre de 2018 i amb caràcter retroactiu s'obtindran 9 minuts per torn; des del gener de 2019 es compensarà amb 14 minuts per torn i a partir del maig de 2019 seran 20 minuts per cada solapament de jornada.

El SATSE calcula que anualment les lliurances per als personal d'infermeria quedarien de la següent:

-Per a professionals amb torn de dia (matins/horabaixa): 10 dies i mig lliures a l'any

-Per a torns rotatoris de 42 nits: 9 dies lliures l'any

-Per a torns nocturns de 146 nits: 5 nits lliures l'any

-Per a torns de 12 hores: 3,5 torns de 12 hores lliures l'any

La reivindicació del sindicat professional començà l'any 2012 amb la campanya "setmana sense solapament". Durant la primera jornada sense el relleu verbal de les infermeres es varen registrar 253 incidències als diferents hospitals iilencs.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF