Societat 29/05/2018

Rebutgen la suspensió provisional de les subvencions per retolar en català als comerços de Pollença

El jutge manté la possibilitat d'atorgar ajudes mentre es resol el recurs que la delegada del Govern, Maria Salom, presentà contra l'Ajuntament de Pollença

Sabrina Vidal
2 min
En el conjunt de l'Estat s'ha produït el major creixement dels darrers 15 anys. / ARA BALEARS

PalmaEl jutge del contenciós número 3 de Palma ha denegat la suspensió cautelar de les ajudes atorgades per l'Ajuntament de Pollença als comerços i establiments que volen retolar en català mentre es resol el recurs que va presentar l'Advocacia de l'Estat.

Segons la Delegació del Govern, presidida per Maria Salom, el fet d'atorgar les subvencions només en català significava un greuge per als qui retolen en castellà, cosa que "va en contra de la llei que diu que no hi pot haver prevalença d'una llengua sobre l'altra", va assenyalar en el seu moment.

El govern estatal va presentar recursos similars en altres ajuntaments que encara estan pendents de resoldre. Aquesta mesura, segons la delegada del Govern, s'ha fet ara arran de la "deriva" nacionalista del Govern de Francina Armengol.

De moment, s'ha denegat la suspensió cautelar de les ajudes, que es poden continuar tramitant. Ara s'ha de resoldre el recurs contenciós administratiu contra l'acord del ple de l'Ajuntament de Pollença del 22 de febrer en què s'aprovaren les bases reguladores de les subvencions a les empreses que utilitzin el català com a llengua habitual.

En una peça separada es va demanar la suspensió cautelar de la iniciativa, que ara es denega perquè, per una banda, es parteix del principi de l'execució de l'acte i de la presumpció de validesa de l'actuació administrativa i, per una altra, la suspensió té la càrrega de provar adequadament quins danys de difícil o impossible reparació pot causar perquè en sigui necessària la suspensió.

A la interlocutòria, s'assenyala que la intenció de l'administració demandant es basa en el fet que l'actuació de Pollença contravé a l'article 3 de la Constitució en matèria de llengües oficials perquè considera que hi ha un principi de regulació de la cooficialitat lingüística que no pot imposar una de les llengües per sobre de l'altra i que aquestes subvencions van en detriment del castellà. A l'escrit es diu que si s'atorguen les subvencions i es demostra que això va en contra del dret, s'hauran de retornar les quantitats econòmiques rebudes.

L'Ajuntament, però, rebutja que la iniciativa vagi en contra del castellà i que allò que pretén és fomentar l'ús de la llengua catalana i que, ja que les quantitats que s'atorguen són baixes (entre 150 i 450 euros per beneficiari), tornar-les no suposaria un gran perjudici.

stats