Publicitat
Publicitat

VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Rebuig unànime a l’assassinat masclista d’una dona a Palma

Una jove de 33 anys és la primera víctima de la violència de gènere de l’any a Balears

L’assassinat d’una dona de 33 anys presumptament a mans de la seva exparella la matinada de divendres, al barri palmesà de Sant Jordi, generà una onada de rebuig a la violència masclista a les Illes, ja que la jove, d’inicials G.V.R., és la primera víctima de la violència de gènere de l’any a Balears i la número 23 a tot l’Estat.

El Govern autonòmic va convocar un minut de silenci com a condemna a l’assassinat ahir al migdia davant el Consolat de Mar, al qual acudiren els membres de l’Executiu. Després de l’acte, la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, manifestà la seva “ràbia i impotència”: “No hem aconseguit, a través de tots els mecanismes polítics que activam tant un govern com l’altre, aturar aquests assassinats de dones”, i demanà un “pacte social ampli, en què intervinguin els mitjans de comunicació, la policia, el sistema educatiu i judicial, per reflexionar sobre com aturar aquesta situació, perquè cada any hi ha entre 53 i 55 dones mortes”. A les Illes, l’any passat hi hagué tres dones assassinades.

La presidenta del Govern balear, Francina Armengol, envià les seves condolences als amics i la família de la víctima des dels jardins de Marivent, després de l’audiència mantinguda amb el rei Felip VI: “La violència masclista continua deixant moments tan dolorosos com els que hem viscut avui”, assegurà. Per part seva, el rei expressà la seva preocupació per l’assassinat durant la reunió que mantingué amb la presidenta del Parlament balear, Xelo Huertas.

El Govern balear assegurà ahir, a més, que es personarà en el futur judici contra el presumpte assassí, sempre que la família de la víctima ho vulgui, informà el portaveu de l’Executiu, Marc Pons.

També feren un minut de silenci per la víctima el secretari general de la Delegació del Govern a Balears, Evelio Antich, i el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, en un acte en què també assistí el cap superior de la Policia Nacional a Balears, Antonio Jarabo. L’Ajuntament de Palma se sumà a les nombroses mostres de rebuig en un comunicat, en què donà el condol a la família de la víctima i reiterà el seu compromís “contra la violència masclista, que atempta contra els drets humans més elementals”.

No va denunciar maltractaments

El presumpte autor de la mort de la jove, d’inicials J.S.F. i 38 anys, havia estat la seva parella, però no es té constància que la víctima l’hagués denunciat mai abans per maltracament.

Segons la Policia Nacional, que detingué el sospitós cap a les 4.15 h de la matinada, trobaren la víctima degollada al seu domicili i el presumpte agressor al seu costat. Els serveis d’emergència intentaren reanimar la dona, però no pogueren salvar-li la vida. L’home també va rebre atenció mèdica a l’hospital de Son Espases, i després la policia el conduí al calabós de les dependències de la Prefectura Superior de Policia de Balears, a Palma.