TOCAR TERRA
Societat 28/09/2018

Ramaderia responsable

Mateu Morro
3 min
Ramaderia responsable

Formatgeria Es Collet

Joan Gaià té una guarda d’una quarantena de cabres

Veure cabres pasturant, amb l’objectiu d’elaborar un bon formatge, és motiu d’alegria. D’esperança, diria jo. La iniciativa de Joan Gaià, jove pagès de Manacor que ha posat en marxa la formatgeria Es Collet, no és fàcil de fer arribar a port i té molt de mèrit. Joan va deixar la seva ocupació en un despatx per emprendre, per convicció i il·lusió, aquest ‘retorn al camp’. Tenia referents a Manacor mateix que mostraven un camí possible. Ara té una guarda d’una quarantena de cabres i comercialitza un formatge tendre, pasteuritzat i sense conservants ni colorants, servit a domicili. Mentrestant, prepara l’elaboració de nous formatges amb llet crua, com són els tous, els de barra rodona, els blaus, etc. L’opció de la formatgeria és el formatge de qualitat, gairebé signat per l’autor, amb una producció ajustada a la filosofia compromesa del projecte.

Defensa del paisatge agrari

La Conselleria d’Agricultura ofereix 2.401.000 € amb 594 beneficiaris

L’aplicació al sector agrari de recursos del Fons de l’Impost del Turisme Sostenible té uns resultats remarcables. Cal destacar la mesura impulsada des de la Conselleria d’Agricultura en favor del manteniment del paisatge agrari a través de la diversificació de cultius per a professionals del sector, que acaba de fer efectiu el seu segon pagament, amb un import de 1.030.000 euros i 252 beneficiaris. El total de l’ajuda pagada fins ara als pagesos queda en 2.401.000 euros i se n’hauran beneficiat 594 professionals. L’ajuda és l’embrió del que serà el futur contracte territorial que preveu el projecte de llei agrària. El repartiment de beneficiaris per illes és d’un 69,8% a Mallorca, un 21,9% a Menorca i un 8,3% a Eivissa i Formentera. Els percentatges són reveladors del pes menorquí i del paper de l’agricultura en el sosteniment del paisatge de Menorca.

Pagesos de Menorca i nitrats

Un estudi destaca la gestió “molt professional” de la fertilització

Els pagesos fan una bona gestió del sòl agrari i no fertilitzen malament. Aquesta és la conclusió de l’estudi duit a terme per l’empresa Eurofins, per encàrrec del Consell de Menorca, analitzant el sòl de 51 llocs menorquins. L’estudi ha comparat les dades del 2010 amb les del 2018 i ha constatat que els sòls no mostren canvis significatius pel que fa a nutrients. A més, destaca la gestió “molt professional” de la fertilització. Les analítiques revelen un bon nivell de matèria orgànica en la terra que els tècnics consideren favorable per a la bona gestió de l’aigua i conclouen que l’agricultura ajuda a la bona qualitat de l’aigua subterrània. Això no lleva que puguin existir mals usos puntuals, el que assenyala el treball és que l’agricultura menorquina no és, ni de bon tros, la principal responsable del problema de nitrats a les aigües subterrànies.

El benestar animal i la llet

Els compromisos de benestar animal són requisits obligats

Una coneguda empresa làctia espanyola ha llançat una campanya publicitària basada en què la seva llet és “llet de benestar animal”. No es pot llevar mèrit a la promoció, que parteix d’una certificació de les granges feta per un organisme independent com Aenor. La campanya es pot interpretar com una reacció de les grans empreses a la mala imatge de la ramaderia estabulada, sobretot la porcina i avícola, però que també toca una mica el vacum de llet. Però, sigui com sigui, no es pot ignorar que els compromisos de benestar animal són requisits d’obligat compliment per la normativa agrària europea que afecta totes les explotacions, sense el compliment dels quals les vaqueries serien tancades o sancionades, segons el grau de l’incompliment, i, sense cap dubte, es veurien excloses de tot tipus d’ajut públic. Tota la llet comercialitzada és llet que compleix les normes del benestar animal.

DO Pla i Llevant a Eroski

Han organitzat un acte de degustació a Felanitx

Aquesta setmana Eroski ha continuat la seva campanya a favor del producte local amb la promoció dels vins de la denominació Pla i Llevant, organitzant un acte de degustació a Felanitx en el qual participaren els cellers Bordoy, Miquel Gelabert, Vi-Rei, Pere Seda, Miquel Oliver, Armero Adrover i Butxet. A l’esdeveniment hi varen assistir el batle de Felanitx, Jaume Montserrat, i el director general d’Agricultura, Mateu Ginard. Segons les dades de l’empresa cooperativa de distribució alimentària, al llarg de l’any 2017 les vendes d’aquests vins a les seves botigues es varen incrementar un 7,54% i enguany el creixement ja és del 9,9 %. El nombre de cellers de la denominació distribuïts per Eroski ha passat de quatre a set, i les referències de vins, d’11 a 28, una evolució que expressa la bona acceptació dels consumidors.

stats