TOCAR TERRA
Societat 19/06/2020

Ramaderia de proximitat

Mateu Morro
3 min
Ramaderia de proximitat

Promoció conjunta

Defensar les nostres produccions de qualitat demana unió i imaginació

Els consells reguladors de les denominacions d’origen Binissalem, Formatge de Maó-Menorca, Oli de Mallorca, Oliva de Mallorca, Pla i Llevant i les indicacions geogràfiques protegides Sobrassada de Mallorca i Vi de la Terra de Mallorca s’han unit per promocionar el producte de qualitat de les Illes Balears amb un espot publicitari conjunt. La campanya vol sensibilitzar els consumidors illencs sobre el que representen les denominacions de qualitat: tradició, singularitat, sostenibilitat i garantia de qualitat, a més dels valors propis del producte local, com la conservació del paisatge rural de les Illes, a causa d’una activitat sostenible que ocupa milers de productors i elaboradors. Ajuntar esforços és la millor garantia d’èxit i defensar les nostres produccions de qualitat demana unió i imaginació.

Agromart amb la ramaderia illenca

Continua obrint camí a través de la feina dels seus 18 establiments

L’empresa de producció i comercialització Agromart continua obrint camí a través de la feina dels seus 18 establiments escampats per Mallorca. Estan fent una potent campanya de venda d’albercoc, donant testimoni del seu origen porrerenc, i duen a terme una oferta de patata novella conrada als calls vermells de Son Mesquidassa, a Felanitx. S’han de destacar les seves iniciatives a favor de la ramaderia balear: han presentat el formatge Sant Roc, elaborat amb llet crua per una formatgeria porrerenca; comercialitzen les millors carns de Ramaders Agrupats i han incorporat el Me Ecològic de Mallorca amb hamburgueses, costelletes i espatla. I enguany, a més, incorporen a l’extensa gamma de gelats fets amb ingredients locals el gelat d’ametla crua ecològica.

Certificació en benestar animal

El distintiu suposa ampliar els canals de comercialització de la llet produïda a l’illa

Agama, la històrica marca lletera mallorquina, ha iniciat el camí de la certificació en benestar animal a través de les vaqueries de Can Dalmau, Son Bernat, Son Garau/Can Peixet, Son Carbó, Ses Veles i Son Suau. Un cop acabat el procés, certificat per l’IRTA i Neiker, es convertiran en les primeres granges de llet que disposen d’aquest certificat a Mallorca, que es basa en els principis de bona alimentació, bon allotjament, bona salut i un maneig apropiat a les necessitats de l’espècie bovina. El distintiu suposa ampliar els canals de comercialització de la llet produïda a l’illa i també implica millorar la qualitat del producte. La consellera Mae de la Concha va participar en la presentació dels requisits que han de complir les explotacions per obtenir la certificació, continuant amb el suport al sector lleter intensificat durant la crisi sanitària.

El sector oví resisteix

El preu en origen dels animals s’haurà d’ajustar a les noves condicions de mercat

Sols durant l’estat d’alarma s’han sacrificat a les Balears 45.000 bens i se n’han tret 5.000 més de vius amb destinació a la Península. Tot això amb un quadre general de forta baixada dels preus pagats als ramaders. La nota positiva ha estat que la cadena alimentària (productors, mercaders, escorxadors, comercialitzadors i carnisseries) ha funcionat bastant bé, encara que hi ha hagut moments de dificultats greus provocades per l’aturada del consum a restaurants i hotels, coincidint amb el moment de l’any de màxima producció, cap a la setmana de Pasqua. La demanda ara s’està reactivant i el preu en origen dels animals s’haurà d’ajustar a les noves condicions del mercat, amb una forta estirada a la Península que, en bona lògica, haurà de repercutir de manera favorable en els ramaders illencs.

‘De més a prop és millor’

Les carns de qualitat necessiten una adequada difusió

Hem de tenir clar que sense ramaderia cap agricultura és possible, ja que no sols els animals consumeixen una bona part de les produccions vegetals, sinó que aporten la fertilització imprescindible per mantenir els conreus. I la ramaderia balear està molt castigada per la insularitat i la globalització alimentària, i per això el futur de les guardes d’ovelles, del porc negre o de les vaques de Menorca es troba, sobretot, en les decisions dels consumidors. Les carns de qualitat necessiten una adequada difusió. Dia 23 de juny és el Dia del be i la cuinera mallorquina Macarena de Castro, que participa en el projecte ‘De més a prop és millor’, elaborarà receptes amb be del país les dues darreres setmanes de juny i explicarà a través de les xarxes socials les característiques del producte de proximitat.

stats