Societat 24/12/2019

Rafel Nadal acusa el batle de Manacor de voler "confondre" els ciutadans

El tennista ha carregat de nou contra Miquel Oliver, a qui culpa de voler "distorsionar" la realitat

Ara Balears
3 min
Rafel Nadal. / BALLESTEROS / EFE

PalmaLa polèmica entre Rafel Nadal i el batle de Manacor, Miquel Oliver, continua. En dues entrevistes als diaris Última Hora i Diario de Mallorca, el tennista balear ha tornat a carregar contra el batle, a qui acusa de "confondre" els ciutadans i de voler "distorsionar" la realitat quan diu que Nadal va rebre un tracte de favor per part de les institucions per dur a terme la seva acadèmia.

Així, Nadal continua defensant que l'acadèmia va ser aprovada per més d'un partit i que es va fer de manera democràtica i complint la llei. No obstant això, el tennista reconeix que la instal·lació "s'amplia perquè du el nom de Rafel Nadal, però no per una bona relació amb ningú". De la mateixa manera, l'esportista mallorquí assenyala que el que es vol transmetre és que l'acadèmia és un "pilotada" urbanística, tot i que en realitat, apunta Nadal, la llei "deixa clar" que és "un projecte estratègic".

"A l'acadèmia no hi ha cap hotel, sinó una residència d'ús turístic, no ens promocionam com a sol i platja, sinó com a residència esportiva", explica Nadal a l'entrevista de Diario de Mallorca. A més, destaca a Última Hora, l'acadèmia sobreviu de la "venda de productes esportius. Pots venir a allotjar-t'hi una nit, però és molt menys del 2% del negoci".

Cal recordar que l'acadèmia de Nadal a Manacor s’ampliarà 26.063 m² i podrà ser un hotel gràcies a una esmena de la Llei d’habitatge, que es va aprovar el 29 de maig de 2018. El Govern presidit pel popular José Ramón Bauzá, amb Biel Company com a conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, va tirar endavant aquesta norma després que l’Executiu presidit pel socialista Francesc Antich la declaràs d’interès autonòmic el 25 de març de 2011.

Segons el text de la llei del 2012, l’objectiu era que Nadal construís un “centre de tennis de referència” per “potenciar la formació esportiva d’alt nivell”. Però, a més dels usos esportius, es varen incloure en el projecte una residència d’estudiants, una botiga, restaurants, cafeteries, un col·legi, un museu, una sala de conferències i un centre mèdic. El que no hi apareixia era cap hotel.

El tennista va poder iniciar immediatament la construcció de l'acadèmia, de 47.444,55 m². El temps d’espera per obtenir els permisos a Manacor era de tres anys en aquella època i la va poder fer en uns terrenys rústics que foren requalificats com a urbans amb una agilitat inusitada. “Es va crear una zona plena d’excepcions on l’Ajuntament va deixar de tenir competències”, assenyalen des del Consistori. Nadal també es va estalviar l’avaluació d’impacte ambiental del Consell. “El Parlament va impulsar la llei perquè Manacor no tenia aprovat el Pla General d’Ordenació Urbana l’any 2012. Així es podien declarar els terrenys com a urbans”, destaca Jaume Adrover, de Terraferida.

Portocristo

Nadal també ha fet referència a les crítiques pel fet que el Club Nàutic de Portocristo demanàs al Govern l'autorització per remodelar les instal·lacions per tal que el tennista pogués amarrar-hi el seu nou catamarà. "Em crida l'atenció que el batle i el seu partit demanin esbrinar si hi ha tracte de favor. No fa falta que ho demanin, tan sols és necessari esbrinar-ho i si trobes alguna cosa, ho denuncies", assenyala Nadal. A més, el tennista recalca que és "sorprenent" que digui que hi ha tracte de favor a l'amarrament si "està tot en ordre".

Política

El tennista balear també ha parlat del fet que se l'identifiqui políticament amb la dreta. No som independentista. Som mallorquí, manacorí i balear, però mai criticaria el batle per ser independentista", subratlla, i afegeix que "no m'agrada que se m'identifiqui amb cap partit ni amb la dreta ni l'esquerra, perquè mai m'hi he pronunciat. Tampoc que es polititzi la situació".

stats