Publicitat
Publicitat

Què són les rissagues?

Les variacions sobtades de la pressió atmosfèrica provoquen, en algunes ocasions, oscil·lacions de més d'un metre del nivell del mar.

De vegades el nivell del mar varia sobtadament, en molt poca estona. Això és a causa de petites variacions de la pressió atmosfèrica (d'1 o 2 hPa) provocades per la situació meteorològica. Com que la pressió atmosfèrica és la força que fa l'aire sobre la superfície del mar, una disminució d'aquesta provoca un augment del nivell de l'aigua. D'aquest fenomen se'n diu rissaga o seixa. Malgrat que es poden notar a tota la costa, l'orografia del litoral i dels ports és el factor clau a l'hora de determinar-ne l'impacte. Les rissagues se solen produir entre els mesos d'abril i octubre, sobretot en situacions meteorològiques del sud-oest i en les que el vent en alçada és fort.

El port de Ciutadella (Menorca) és l'ideal perquè hi hagi seixes importants. L'orientació de sud-oest a nord-est i la forma estreta i allargassada que té fan que aquestes variacions del nivell del mar siguin molt pronunciades. Sense anar més lluny, avui mateix hi ha hagut una rissaga de 127 centímetres que ha provocat inundacions a tota la zona més propera al port.

La d'avui ha estat una seixa destacable, però hi ha antecedents no gaire llunyans de rissagues que han arribat a causar danys importants. La més greu va ser el 21 de juny de 1984, quan el nivell del mar va patir una variació de més de 4 metres. També el 15 de juny de 2006 n'hi va haver una que va superar els 3 metres, i que va causar moltes destrosses a les embarcacions que hi havia amarrades i als locals situats a prop del port de Ciutadella.

Cal deixar clar que les rissagues no tenen res a veure amb les marees. El seu origen és totalment diferent (les seixes són per causes meteorològiques, mentre que les marees són d'origen gravitatori). A més, l'amplitud i l'interval de temps entre el nivell mínim i el màxim és ben diferent: mentre que al Mediterrani l'amplitud de les marees és d'uns 10 o 20 cm i el seu període és de diverses hores, les rissagues poden superar el metre de variació en pocs minuts.

Visibilitzant l'assetjament sexual