Societat 10/08/2018

Què és el millor i el pitjor de la generació que t’ha tocat viure?

Ara Balears
4 min
Què és el millor i el pitjor de la generació que t’ha tocat viure?

PalmaEl jovent de les Illes Balears no és diferent del de la resta del món. Quan se’ls demana què és el millor i el pitjor de la generació que els ha tocat viure, no destaquen cap dels avantatges ni dels aspectes negatius conjunturals de l’actualitat de les Illes. Ni les polítiques locals, ni situacions en certa mesura particulars com l’abandonament escolar, ni el preu de l’habitatge, ni les qüestions d’identitat (amb excepció de la de gènere) no semblen estar entre les prioritats, tampoc entre les principals preocupacions.

En donar-los veu, i demanar-los una selfie concisa i fruit de la immediatesa, elles i ells, en tots els casos, fan al·lusió a l’ús dels dispositius mòbils (tant pels aspectes positius com per una addicció que perceben com a negativa), les xarxes socials, una major llibertat però una escassa esperança de futur, sobretot lligada a la precarietat laboral.

En la breu diagnosi de joves amb data de naixement entre l’any 1990 i el 2001, a més de la connectivitat amb l’accés a la informació (i també la generació d’informació, de la qual hi ha consciència dels desavantatges), es remarquen qüestions positives com el valor i la força del feminisme, la lluita contra les discriminacions i a favor de la justícia social, i les possibilitats de sortir i conèixer món. En canvi, en molts dels joves es percep una consciència social per les desigualtats, però també i molt especialment pel posicionament davant la problemàtica de les persones que es veuen obligades a fugir dels seus països.

Maria Nigora

Nigorra, 20 anys, és estudiant de Promoció d’Igualtat de Gènere i està implicada en temes socioculturals, com la llengua, el feminisme i la immigració.

Millor

Ara tenim un ventall de possibilitats molt més ampli, amb accés a la formació acadèmica i l’ús de les noves tecnologies.

Pitjor

Ningú ens garanteix un futur laboral estable. Hi ha molta gent formada però amb moltes dificultats per arribar a tenir feina en condicions acceptables.

Zi hui Bardi

Zi hui Bardi viu al barri del Terreno, a Palma. Estudia segon de Batxillerat a l’IES Joan Maria Tomàs. La seva il·lusió és estudiar Disseny Industrial o Història de l’Art.

Millor

El millor és tenir la capacitat de raonar de manera coherent, deixant així de ser nin, però no sent adult del tot i no carregar amb tantes responsabilitats.

Pitjor

El pitjor sens dubte és sentir-te perdut, no trobar connexió amb la teva persona.

Roser Juaneda Arriaran

Aquesta ciutadellenca de 21 anys estudia Llengües i Literatures Modernes a la Universitat de Barcelona.A més, està interessada en la literatura i la política, i milita en el moviment feminista.

Millor

El millor dels millennials és la capacitat per connectar i compartir informació amb gent d’arreu del món a través de les xarxes.

Pitjor

El pitjor és la baixa autoestima i els problemes de salut mental, derivats moltes vegades de les poques esperances de futur.

Unai Anacabe

Unai Anacabe viu a Portals Nous i estudia Batxillerat a l’Institut de Bendinat. Com a jove, està al corrent de les xarxes social des de la distància, ja que només mira YouTube i, de vegades, Twitter.

Millor

Vivim en l’era de la informació, podem aprendre qualsevol cosa en un instant i estar en contacte a través de les xarxes.

Pitjor

Aquesta societat també crea grans addiccions a internet i moltes vegades malbaratam el nostre temps inútilment.

Valeria Tur

Té 22 anys i és de Formentera. És actriu i ballarina. Ha viscut a Madrid i actualment estudia doblatge de veu a Barcelona. Vol ser professora de dansa.

Millor

Els joves d’ara tenim un pensament molt més liberal que els nostres pares i intentam aprendre dels errors del passat.

Pitjor

El mal ús de la tecnologia sovint ens distreu del que realment importa i, tot i que ens ajuda, ens pot fer més ignorants.

Toni Catany

Té 23 anys i viu a Calvià. És infermer i acaba de començar la seva vida laboral. La seva formació l’ha completada entre Mallorca i Cadis. El seu objectiu és treballar per poder viatjar.

Millor

La possibilitat que tenim avui en dia de poder viatjar i conèixer altres cultures fa que puguem tenir diferents visions del món.

Pitjor

La necessitat imperiosa de contar al món tot el que feim a través de les xarxes socials fa que no visquem al cent per cent.

Joan Lluís Oliver

Té 28 anys, ha estudiat Periodisme i Imatge 3D. Després de treballar en diferents feines, ara fa camí per guanyar-se el futur com a autònom.

Millor

Els darrers 10 anys s’ha romput amb discriminacions històriques amb una obertura a qüestions socials com el feminisme, el col·lectiu LGTBI, el rebuig al racisme, etc.

Pitjor

A més de la situació socioeconòmica, destacaria la dinàmica que des d’occident tendeix a banalitzar el sofriment dels països del sud.

Andrea Llabrés

Aquesta mallorquina té 21 anys. Viu a Palma i és infermera. És una apassionada de la seva professió i no suporta la impuntualitat de les persones.

Millor

Un dels avantatges de la nostra època és que viatjar sigui més accessible que abans. Ens permet conèixer altres cultures.

Pitjor

De tota manera, això al mateix temps té un aspecte negatiu: la globalització. De cada vegada van desapareixent més els petits comerços.

Adriana Arteche

Adriana Arteche va néixer a Mallorca i s’ha criat al municipi de Calvià. Ara estudia Psicologia a la Universitat Complutense de Madrid. Sap que la llibertat que es respira a les Illes no és un fet global.

Millor

A l’entorn i la societat on visc, la llibertat de ser un mateix, estudiar i fer el que vulguis en comparació amb l’època dels meus avis.

Pitjor

El canvi climàtic, la part negativa de les xarxes socials com l’addicció i l’assetjament, els greus problemes socials al món.

Raixa Sáenz

Té 22 anys i és estudiant de cinema i mitjans audiovisuals a l’Escola de Cinema de Barcelona. Per aquesta jove mallorquina, l’amistat és el valor més important.

Millor

He adquirit prou coneixements per saber que la millor càmera és la retina i la millor xarxa social és un sopar amb amics.

Pitjor

La tecnologia ens dona a conèixer massa, tant del que tenim al nostre costat com del que està a quilòmetres de distància.

stats