Societat 06/03/2020

Psicologia i fertilitat

El temps que comporten aquests processos genera molta ansietat i les pors són part d’aquest procés

Alba García
3 min
Psicologia  I fertilitat

“Qui no sap el que cerca, no comprèn el que troba”. Aquí rau la importància de posar-nos en bones mans. Mans expertes que aportin coneixement a les nostres incerteses i quietud als nostres pensaments per donar espai a crear el niu on pugui néixer una nova vida, aquesta vida tan desitjada que espera atenta que arribi el seu moment d’arribar al món, el moment precís i únic del seu naixement.

Aquestes són algunes de les raons per les quals acudir al psicòleg t’ajudarà en el teu procés.

- Aclarir incerteses. No hi ha major angoixa per a una dona en la seva llarga espera de maternitat que la incertesa, el desconeixement i la manca d’entesa de les causes de la seva infertilitat o de la parella. Saber les diferents tècniques, les proves que s’ha de fer, a més de tenir un coneixement general i individualitzat del seu cas en concret ajudarà a aclarir grans dubtes que dificulten l’èxit d’embaràs.

- Reduir l’ansietat i l’estrès. Segur que et sonarà això: “Quan et relaxis quedaràs embarassada”. Aquesta expressió típica dels familiars i amics té més rellevància del que sembla, no pel fet de la importància de relaxar-se, sinó per un tema hormonal. El cortisol, l’hormona que regula els nostres nivells d’ansietat i que pot estar alterada si hem viscut una situació d’estrès continuada, ja sigui pel mateix procés de cercar un embaràs o per altres causes que ens hagin sotmès a aquesta situació, com temes professionals o personals. El paper del psicòleg serà molt important per ajudar-te a baixar aquests nivells, ja sigui amb tècniques de relaxació, ‘mindfulness’ o altres tècniques amb altes taxes d’èxit.

- L’espera. El temps que comporten aquests processos genera molta ansietat. Les pors són part d’aquest procés i conèixer tot allò que pot ocórrer durant l’espera, el simple fet de preparar la persona tant per gestionar un resultat positiu com per afrontar-ne un de negatiu genera una tranquil·litat important en la parella.

- L’avortament. La pèrdua forma part de les possibilitats dels tractaments de reproducció assistida i, si bé ningú està preparat per al dolor que esdevé la pèrdua, conèixer-ne les possibles causes i eximir de responsabilitat la futura mare redueix la culpa i el dolor esdevingut. El suport psicològic durant el dol, l’empatia i el treball del comiat és vital per a la continuïtat de futurs tractaments.

- La parella. El suport a la parella per reforçar-ne l’estabilitat i treballar-ne la fortalesa és una inversió amb moltes garanties. Durant els tractaments de reproducció es produeixen molts desequilibris hormonals que generen inestabilitat. Conèixer bé el tractament a què se sotmetran, així com resoldre tots els dubtes i ensenyar habilitats de comunicació i empatia ajuda a reforçar la futura maternitat i paternitat.

- Famílies homoparentals i mares solteres. El suport psicològic per a aquestes persones, treballar els sistemes de creences i prejudicis socials. Donar suport a l’enfocament educacional i de criança. Treballar pors en relació amb la seva condició, pors en relació amb la criança: rols de gènere i dubtes pel que fa a l’orientació sexual de l’infant.

- La por dels gens. Ovodonació i donació de gàmetes. Quan es proposa per primera vegada a una parella la ovodonació el rebuig sol ser d’un 90%: ens sentim ofesos perquè volem que els nostres fills portin els nostres gens. Un cop superat aquesta por o duel genètic, l’acceptació i les taxes d’èxit augmenten considerablement. Cal tenir el suport d’un psicòleg de fertilitat que expliqui a la parella que no necessàriament el seu fill no s’assemblarà a ells, sinó tot el contrari, que pugui explicar-los que gràcies a la epigenètica o factors ambientals hi ha molts estudis que demostren grans semblances entre pares i fills d’òvuls o esperma donat. És realment important que aquest punt sigui ben explicat i resolgui tots els dubtes, perquè aquesta solució en tractaments de reproducció té les taxes més elevades d’èxit, a banda que redueix possibles greus problemes de salut en bebès.

- Hàbits de vida saludable. Revisar el nostre concepte de benestar pot tenir resultats sorprenents. Els hàbits alimentaris, les addiccions, l’abús de medicaments antiinflamatoris, la vida sedentària, el caràcter, les hores de descans i de son i, en general, la manera com gestionam l’estrès diari o com ens prenem la vida influeix directament no només en la nostra salut sinó en la nostra fertilitat. Amb un psicòleg de fertilitat i família podem fer una senzilla radiografia d’això i ens dona un mapa, un full de ruta important amb el qual es pot començar a treballar i del qual no som conscients fins que no eliminam de la nostra vida el renou exterior per centrar-nos en la veu interior.

stats