GASTRONOMIA
Societat 17/03/2018

Protur Xef llueix els millors joves cuiners

El Concurs Nacional d’Escoles de Cuina celebra avui la seva final enmig d’una gran expectació

Aina Solano
3 min
PROJECCIÓ NACIONAL 
 Protur Xef s’ha consolidat com una de les cites gastronòmiques més importants de l’Estat.

PalmaSis finalistes, tres dels quals són de Balears, competeixen aquest diumenge per fer-se amb el culler en la segona edició del concurs estatal d’escoles de cuina Protur Xef, que s’està fent a sa Coma. Són els mallorquins Bartolomé Juli, de l’escola Master D i Valentín Pérez de l’EIHB; la menorquina Esperança Canals de l’IES Maria Àngels Cardona; Sara Méndez, d’ ESHAEX d’Extremadura; Ariadna González, d’HENCASA de Tenerife i del País Basc, Manuel Vargas, del Basque Culinary Center.

La sort ja ha estat tirada i els nervis són a flor de pell. Al llarg de la jornada d’avui es coneixerà el nom del guanyador del certamen, el jurat del qual, la passada edició, va premiar l’estudiant d’hoteleria José Antonio Rodríguez, de l’Hotel-Escola de Sant Pol de Mar de Barcelona. El segon premi de la primera edició fou per a Javier Jiménez, de l’Hotel Escola SC de Tenerife, i el tercer classificat fou el mallorquí Toni Riera Zabala, de l’IES Puig de Sa Font de Son Servera.

Durant quatre jornades, Mallorca i, en concret, el Protur Biomar Gran Hotel & Spa de sa Coma, s’ha convertit en centre neuràlgic i capital de la gastronomia de tot l’Estat espanyol gràcies a Protur Xef.

Enguany, al concurs hi ha hagut sis alumnes de Balears (cinc de Mallorca i un de Menorca), dos de Catalunya, tres de Galícia, un de Madrid, un de València, tres del País Basc, un de Canàries i un d’Extremadura).

Protur Xef va arrancar divendres a l’horabaixa, quan sis concursants de les milors escoles de cuina de tot l’Estat varen presentar les seves receptes. Tenien un total de dues hores a la cuina central i mitja hora damunt l’escenari per preparar els seus plats. Si l’any passat els concursants varen haver de cuinar amb porc negre mallorquí, enguany ho hauran de fer amb espatlla de me de Mallorca.

Un jurat brillant

El xef Tomeu Caldentey, el primer mallorquí a rebre una estrella Michelin, dirigeix el concurs, que condueix el cuiner Koldo Royo. El jurat està format per prestigiosos cuiners, alguns d’ells mediàtics, com el cuiner Paco Roncero (dues estrelles Michelin), Susi Díaz, propietària del restaurant La Finca (una estrella Michelin) a més de primeres figures del món de la gastronomia a les Balears com Fernando Pérez Arellano, xef de Zaranda (dues estrelles Michelin), Andreu Genestra (una estrella Michelin), o Marc Fosh, l’únic britànic que ha aconseguit una estrella Michelin. També formen part del jurat les cuineres Cati Pieras, del restaurant Daica, o Silvia Anglada, d’Es Tast de na Silvia, a més de diversos crítics gastronòmics i sommeliers.

Joves xefs

Un any més, el concurs paral·lel dirigit als més petits de la casa, Protur Xef Kids, permet que diversos nins i nines d’entre 8 i 12 anys es recreïn davant els fogons i les mirades del jurat i els assistents. L’emoció està més que garantida al Gran Hotel Biomar de sa Coma. La primera final del concurs serà la dels infants, que començarà a les 10 h d’aquest diumenge. A la mateixa hora i fins a les 13 h, els assistents podran gaudir d’una nova jornada de mercat gastronòmic. A les 11 h començarà la Gran Final Protur Xef. També a les 11 h es farà un taller de mones de Pasqua i a les 11.30 h hi haurà degustació de tapes. El lliurament de premis per a les dues categories del concurs serà a les 13.30 h.

A les 16 h hi haurà una taula rodona amb xefs anomenada De cuiners, de persones anònimes a pèrsonatges mediàtics. Després, Bep Al·lès i Antoni Aguiló oferiran una conferència.

El mercat es podrà visitar fins a les 13 h. Hi haurà productes de Son Mesquidassa, Estrella Damm, Licors Moyà, Formatges Margalida Vidal, Formatges TGT, Can Company, Valle Trufa, José Abellan, Especias Crespí, Destil·leria Ca na Mora, Dolça Pastisseria i Xocolates Blanxart, entre d’altres. Un diumenge rodó per als amants de la gastronomia.

stats