Protesta massiva a Venècia contra els megacreuers i el seu impacte

Prop de 8.000 persones es varen manifestar aquest dissabte, una setmana després de l'accident que ha reobert una polèmica que també existeix a Palma

Prop de vuit mil persones es varen manifestar aquest dissabte a Venècia per demanar la prohibició o limitació dels  megacreuers  al seu port només una setmana després de l'accident que es va produir diumenge passat, quan una embarcació va perdre el control i va xocar contra les  instal·lacions  portuàries.

Una de les  organitzacions  que han impulsat la protesta és No  Grandi   Navi   Venezia , que fa mesos  pressiona  les autoritats per tal que limitin l'entrada de grans creuers a la ciutat, que en determinats dies de la setmana es veu congestionada per l'arribada massiva de turismes.

Els veïns del centre de Palma s’alcen contra els megacreuers

A part de criticar la contaminació que aquests creuers provoquen, els defensors de limitar-los a Venècia critiquen el mal que estan provocant en els fonaments de la ciutat, que es veuen erosionats pel moviment d'aquests vaixells. La gran afluència de gent va obligar les autoritats a deixar arribar els manifestants fins a la plaça de Sant Marc, fet que en principi no estava previst.

La indústria dels creuers a Venècia genera més de 400 milions d'euros anuals per a Itàlia, un negoci molt fructífer però també molt polèmic, perquè els veïns d'aquesta joia de la Mediterrània lluiten des de fa anys perquè el govern allunyi aquests gegants que contaminen i enlletgeixen el paisatge, informa Efe.

El debat sobre aquests enormes gratacels marítims a Venècia no és nou, però ha agafat força els darrers dies, després que un creuer de la companyia MSC, de 65.000 tones, xocàs contra un vaixell turístic al canal de la Giudecca i deixàs quatre ferits lleus.

Des de fa gairebé vint anys, Venècia espera una solució definitiva per als grans vaixells que satisfaci la indústria, l'economia, el turisme, l'ocupació i el medi ambient. L'actual govern italià, del Moviment Cinc Estrelles (M5S) i la Lliga, hi està treballant.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF