TOCAR TERRA
Societat 16/02/2018

Productes del Camp que uneixen

L’esforç de recuperació d’aquest embotit tradicional de les Illes Balears va fent el seu camí en sentits diferents i complementaris

Mateu Morro
3 min
Productes del Camp que uneixen

La sobrassada

Un embotit de qualitat al marge de l’origen de la carn és impensable

L’esforç de recuperació d’aquest embotit tradicional de les Illes Balears va fent el seu camí en sentits diferents i complementaris. Per mi, la més interessant és la que es planteja obtenir un bon producte a partir d’uns bons ingredients, tots d’origen local, produïts a les mateixes Illes. En aquest sentit, disposar del pebre bord fet amb pebre de tap de quartí i de les immillorables carns de porcs seleccionats i alimentats de manera natural és la millor garantia d’un bon producte. És impensable un embotit de qualitat al marge de l’origen de la carn i dels altres ingredients que el constitueixen. Cal seguir en aquesta línia i anar fent una tasca de recuperació conscient i consistent. La sobrassada de porc negre; la de porc faixat, elaborada a Menorca per Sa Muradeta o per J.J. Carreras o les sobrassades de Can Not, Ets Olors i Can Ferrerico, entre d’altres, estan ajudant a dignificar un producte emblemàtic de les Balears.

Producte local i llengua

La llengua pròpia és un element d’identificació imprescindible

El producte local, a totes i cada una de les Illes, es va consolidant, potser no al ritme que desitjaríem, però sí amb una molt meritòria consistència. Aquesta afirmació no s’extreu tan sols de les xifres de comercialització, que de cada cop són majors, sinó que també es dedueix de la creixent diversificació de les produccions i de la incorporació de tecnologia avançada a les empreses. L’ús de la llengua del país en l’etiquetatge és també un referent de les nostres produccions alimentàries locals de qualitat. Probablement no hi ha cap altre sector en el qual l’ús de la llengua catalana sigui un valor tan clarament percebut pels diferents agents econòmics i pels consumidors. Si se cerquen productes del país, de proximitat, l’ús de la llengua pròpia és un element d’identificació imprescindible.

Farmers & Co

Posen en valor els productes dels balears

Dijous que ve, dia 22 de febrer, es presentarà a Mallorca Farmers & Co, un projecte de 14 cooperatives unides per posar en valor els productes de la gent del camp de les Illes Balears, a l’Escola d’Hostaleria. El lema no pot ser més clar: ‘Productes del camp que uneixen’. Aquestes cooperatives pretenen comercialitzar de manera conjunta els productes del camp de les Illes a través d’un sistema de franquícies anomenat Farmers & Co Menorca-Mallorca-Eivissa-Formentera. Són botigues on es poden trobar més de 500 referències d’embotits i formatges artesans, fruites i verdures de temporada, carn, condiments, fruits secs, conserves, vins, licors i rebosteria tradicional; a més de la possibilitat de visitar els productors balears per poder viure en primera persona el procés d’elaboració. El projecte ha estat guardonat amb el Premi de comerç interior 2017 del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat.

Sa Pobla, terra pagesa

El pagès sempre està fent equilibris sobre la corda fluixa

Sa Pobla, terra pagesa i hortolana, pateix cada hivern les maltempsades que amenacen el principal conreu del poble: la patata extraprimerenca dirigida a l’exportació. El pagès sempre està fent equilibris sobre la corda fluixa, amenaçat pel mal temps i pels sotracs dels mercats internacionals. Enguany els rigors hivernencs dels gener i febrer han fet una mica de mal, perquè sempre hi ha falles en els motors o errades humanes, i aquests danys poden haver afectat algunes hectàrees de patateres cremades o tocades per les gelades, però el fred no ha amenaçat el gruix de la producció. Per fortuna s’ha pogut passar el temporal i les patateres presenten bon aspecte, a punt per encarar una nova campanya, amb uns preus que vindran definits per factors variables i incerts, però en la qual la feina dels pagesos ha’ aconseguit salvaguardar les plantes en unes condicions difícils, com cada hivern, que les feien perillar de bon de veres.

Nous formatges a Mallorca

Els formatges pugnen per recuperar la tradició de l’illa

A Mallorca hi ha una creixent producció de nous formatges artesans que vol arrencar amb força. Ja hi comença a haver una diversitat molt acceptable de formatges elaborats amb llet d’ovella, de cabra i de vaca. Apareixen nous formatges ecològics, formatges artesans i, en tot cas, formatges que pugnen per recuperar la tradició formatgera de l’illa. Prilac i Agama continuen fent formatge. Tenim, entre els artesanals, els formatges Grimalt, el formatge de Can Burguera, l’ecològic de Sa Teulera, el de Son Jover... i tot un enfilall de noves produccions. Hem parlat a vegades de les elaboracions a partir de llet d’ovella roja, però en els darrers anys s’està incrementant la producció de formatges elaborats amb llet de cabra, amb una bona acollida de banda dels consumidors.

stats