DONA
Societat 15/09/2018

Prevenir la violència masclista des dels centres de salut

1.400 professionals sanitaris d’Atenció Primària rebran una formació específica

Aina Riera Serra
2 min
María del Carmen Vidal explica l’inici dels cursos de formació als 42 referents.

PalmaLa por de les dones víctimes de la violència masclista sovint és tan aclaparadora que les tanca dins un cubicle de silenci, de gestos continguts i debilitament. En aquest sentit, qualsevol iniciativa per poder percebre’n símptomes, més enllà de les marques físiques, pot ser de gran utilitat.

Actualment ja existeixen a la majoria de municipis de les Illes Balears unes taules de coordinació en les quals participen diferents professionals que tracten els casos i posen en marxa mecanismes de prevenció. Atenció Primària ha volgut fer una passa més en aques sentit i impulsa ara uns programes de formació destinats a tots els professionals sanitaris que treballen en els diferents centres de salut.

El programa té el suport institucional i econòmic de la Conselleria de Salut i l’Institut Balear de la Dona, i neix d’un protocol sanitari que ja tenia en compte la importància de la formació per detectar nous casos de violència.

A la trobada que va tenir lloc aquesta setmana al Centre de Salut Emili Darder amb totes les persones referents, la presidenta de l’IBDona, Rosa Cursach, parlava de la importància de crear sinergies.

“Si tots els agents d’un mateix municipi fan xarxa, s’està donant un missatge molt potent de la coordinació existent per ajudar les víctimes de la violència masclista”, va declarar.

Els “referents”

Els dos primers mòduls d’aquest programa de formació han consistit en una sèrie de sessions amb els “referents”. Aquestes són les persones voluntàries, una per cada centre de salut, que han rebut una formació prèvia. En total, Atenció Primària disposa de 72 persones referents que ja han participat en la part de sensibilització.

Durant els anys 2016 i 2017, María del Carmen Vidal ha estat la coordinadora de Salut i Gènere de la Conselleria. En aquest temps ha assignat i format tots els referents en violència masclista.

Actualment, des del Gabinet tècnic d’Atenció Primària, coordina la formació a tots els centres. “Es durà a terme almenys dos dies a cada centre de salut. Un dia es farà el taller de sis hores a la meitat del personal i l’altre dia es farà el mateix taller de sis hores a l’altra meitat de personal, així no s’atura l’assistència sanitària del centre”, explica.

La formació, que s’impartirà en horari laboral, va dirigida a tot el personal sanitari, incloent-hi el d’admissió. El taller consisteix en la sensibilització, la detecció precoç i l’atenció, entre altres. Es treballa la metodologia d’educació per a la salut, les emocions, les actituds, les habilitats i els coneixements a través de tècniques participatives, amb vídeos i casos pràctics.

La Conselleria de Salut confia que abans del mes de maig de 2019 s’hagi pogut realitzar la formació als 45 centres d’Atenció Primària de Mallorca.

stats