Societat 06/02/2016

Present i futur de les renovables a les Illes Balears

El 2020 es podria arribar al 10% de producció energètica

M. Barceló
2 min
Actualment hi ha 38 parcs solars. Aquest és el dels Pagos, que està situat dins del terme municipal de Porreres.

PalmaActualment hi ha 38 parcs solars -concentrats especialment en els termes de Llucmajor, Santa Margalida i Manacor- que generen uns 79 MW d’energia i que no arriben, per tant, ni tant sols al 10% de la producció de la planta de es Murterar (500 MW).

Joan Groizard, director general d’Energia, enginyer d’Energia i Medi Ambient, considera que “d’aquest pas, quant a generació de fonts energètiques netes, serà difícil assolir el 20% d’aportació a la xarxa el 2020”. Groizard entén que “el problema, en aquest camí de canvi, és que a dia d’avui tenim cinc petits parcs autoritzats -dos a Sant Lluís, un a Alaior, un a Santanyí i un a Llucmajor-, que no són rentables i que estan aturats, en part també perquè el reglament actual del mercat dificulta les energies renovables. En canvi, els parcs grossos topen amb l’obstacle del seu impacte paisatgístic”. I és que venim d’uns anys de sequera: “El 2007 només generàvem 4MW, el 2012 arribàrem a 78MW, i en els darrers quatre anys només hem avançat un megawatt, fins als 79MW actuals. És a dir el creixement ha estat gairebé zero”, es lamenten des de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat.

Balears s’il·lumina amb un 32% de carbó, un 23% amb l’enllaç per cable amb la Península, un 27% amb gas natural, un 5% amb la crema de residus a Son Reus, poc més d’un 2% amb energia solar, i la resta amb fuel, gasoil i eòlica. En conjunt, l’energia renovable no arriba al 3%. En canvi, a la Península és del 37%. Per tant la fotografia energètica de les Illes és bastant borrosa: molt combustible fòssil i poques fonts netes.

Parcs solars en projecte

A dia d’avui, hi ha tres megaparcs en projecte: Manacor (Santa Cirga) 50 MW, Llucmajor (Cap Blanc) 50 MW, i Son Salomó (Ciutadella) 50 MW, a més de dos parcs menors: Alcúdia (es Murterar) 16MW, i Llucmajor (sa Caseta) 20 MW, i quatre petits parcs a Eivissa que podran aportar uns 12 MW. “En total podríem arribar a quasi 200 MW en els propers anys, però resulta que a hores d’ara només els parcs d’uns 50 MW són rentables”, apunta el director general d’Energia. Per tant, en el millor dels casos, es podria arribar a un 10% de la producció energètica al 2020.

Debatre el model energètic

Goizard recorda que el Pla director sectorial d’energia actual data del 2005, i que “potser sigui necessari obrir un debat sobre quin model energètic necessitam i com hi volem arribar”. “Tal vegada dins espais degradats, com ara pedreres, podríem instal·lar-hi plaques solars, però també ens hem de preguntar si hem d’esperar 20 anys perquè els petits parcs surtin a compte per als inversors”. I afegeix: “Deim que és urgent evitar el canvi climàtic, però per altra banda ens oposam a projectes que van en aquesta direcció, i que, si bé és cert que tenen un impacte, són reversibles pel que fa a consum de territori”.

stats