QUÈ ES COU?
Societat 21/02/2020

Premis Gastronòmics Menorca 2019 (I)

L’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Illes Balears va fer entrega dels seus premis anuals a l’illa de Menorca el divendres 14

Bep Al·lès
3 min
Premis Gastronòmics Menorca 2019 (I)

CiutadellaL’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de les Illes Balears va fer entrega dels seus premis anuals a l’illa de Menorca el divendres 14, en què es varen reconèixer trajectòries, promoció del producte local, professionalitat i la millor cuina menorquina, entre d’altres.

Aquesta setmana us farem entrega d’una part dels guardonats, i en properes edicions en coneixerem els mèrits, que són ben interessants.

Joan Bagur, cuiner de l’any

Joan Bagur va néixer amb la vocació de ser cuiner. Després va viatjar per definir i perfilar la seva passió, i arribà a treballar en temples mundialment consagrats com El Celler de Can Roca, Dos Cielos i Roca Moo, entre d’altres.

La tornada a casa va ser una catarsi de desitjos i obstacles. Per una banda, el repte de traduir els seus aprenentatges al voltant del tractament del producte i les tècniques de cuina modernista als gustos locals. Per una altra, l’ambició de deixar empremta en la seva terra, de descobrir noves línies de treball culinari al públic menorquí i d’elevar la cuina local per a turistes i visitants. Després d’un periple al front dels fogons de l’agroturisme de Morvedra, decidí arriscar-ho tot i s’embarcà en l’aventura de tenir un restaurant propi per donar ales a aquells plats i creacions que imaginava i dissenyava.

El restaurant Rels va obrir les seves portes el desembre del 2015 i des de llavors ha conquistat el públic amb una cuina que es nodreix de les matèries primeres de temporada i de l’aprovisionament en el mercat (la carta va mutant en diverses ocasions durant l’any); receptes de base tradicional on es presenten petits gestos de complicitat creatius modificant lleugerament la recepta o els ingredients originals; plats visualment cuidats i tècnicament resolts amb personalitat, i sabor: una aposta per recuperar el sabor dels plats, sense tamisar.

Parlar de Joan Bagur ara per ara és parlar de nova cuina menorquina, de la qual és un dels creadors. Aquest moviment gastronòmic ha situat Menorca com una de les illes de moda per als gastrònoms.

Pinzell, restaurant revelació

Pinzell Restaurant és concebut com un catalitzador de creativitat i gastronomia; és un homenatge a la família Torrent Vivó, una família d’artistes molt coneguda i apreciada a Ciutadella, així com a l’art i a la creativitat en general, on destaca també el record de Pepe Torrent Vivó, germà major dels germans Fonso i Víctor, que contribueixen d’aquesta manera a la memòria del desaparegut.

Situat a la cèntrica plaça dels Pins de Ciutadella, la seva decoració és lluminosa, fresca i amb referències locals contemporànies. Una cosa semblant passa amb la seva cuina: la inquietud, l’inconformisme i la personalitat artística de la família es tradueix en fórmules que trenquen amb la tradició mantenint la inspiració en les arrels.

L’aposta a la cuina per Joan Salord fa que allà hi trobem elaboracions típicament menorquines amb productes de proximitat, i no dubta a l’hora d’incloure-hi matisos més actuals, viatgers o mestissos mediterranis.

Cuina fusió, mediterrània en constant evolució i que segur que donarà encara molt més al que és ja un dels nous temples de la nova cuina menorquina.

Donat Meier, millor cap de sala

Nascut a Berna, Suïssa, el 1987, és a l’actualitat director de l’Hotel Restaurat Bahía Poseidón, que enguany, el 2020, celebra els 60 anys de la seva inauguració com a primer hotel de platja de Ciutadella.

Va començar en el món de la restauració el 2005 com a cambrer i cuiner en pràctiques al restaurant Hirschen, a Suïssa, i després passà al restaurant Krone, també a Suïssa, i el 2007 tornà a Ciutadella, on treballà com a segon de sala al restaurant de la seva família, Bahía Poseidón, a Santandria, i decidí iniciar la seva formació a l’Escola de Turisme de Balears entre el 2008 i el 2012 per després passar per la Berfsbidner REFA de Berna, a Suïssa, una de les millors del món.

Va compaginar estudis amb pràctiques que van des d’intèrpret a l’estand de Menorca de la ITB de Berlín fins a pràctiques a l’hotel Mac Garonda de Palma.

El 2012 inicià el seu periple a Mallorca passant pel Sheraton Arabella Golf Hotel de cinc estrelles, per continuar al Saint Regis Mardevall Resort, també de cinc estrelles, el Castell Hotel Son Vida, The Luxury Collection, de la mateixa categoria i retornar el 2013 al Sheraton Arabella com a cap del restaurant, on va fer feina fins el 2015, d’on passà al Victoria-jungfrau Grand Hotel & Spa, fins al 2017, quan retornà per dirigir el Bahía Poseidón de Ciutadella, i també el seu restaurant com a cap de sala i sommelier.

stats