QUÈ ES COU?
Societat 06/03/2020

Premis Gastronòmics Menorca

Bep Al·lès
3 min
Premis Gastronòmics Menorca (i III)

CiutadellaAcabam el recorregut pels guanyadors del premis que atorga a Menorca l’Associació de Periodistes i Escriptors Gastronòmics de Balears amb els guardons atorgats a Jaume Mesquida Piris de reconeixement a la trajectòria i el premi Ramon Cavaller Triay al millor restaurant del 2019 especialitzat en cuina menorquina.

Jaume Mesquida Piris

Reconeixement a la seva trajectòria professional

Tot apuntava que Jaume Mesquida continuaria la tradició familiar en el món de la bijuteria, però podríem dir que es va rebel·lar contra el que en aquells moments era llei natural de vida i va decidir anar cap a un món que encara no estava ben vist del tot en aquella Ciutadella de principi dels anys 70, on el turisme començava a despertar i per als mateixos ciutadellencs anar a fer feina als hotels i urbanitzacions no era gaire corrent.

Es va iniciar, idò, en aquell món de la sala quan encara existia la figura del maître, del servei personalitzat, dels esmòquings blancs, de les formes i de l’etiqueta. Però ell no es conformava amb el que aprenia a la feina, sinó que es va adonar que per ser bon professional calia també formació i idiomes, i per açò decidí passar els hiverns a Anglaterra i aprendre millor l’anglès i de passada treballar també per millorar, sempre millorar, en la seva feina i així ho va fer en el seu pas per Can Manolo, el restaurant de referència al port de Ciutadella, on va ser cap de sala i va servir nombroses personalitats, que van des dels reis emèrits Joan Carles i Sofia fins a l’actual rei Felip, Joan de Borbó i el president Suárez, a més d’artistes i periodistes de renom com el recordat Joaquim Merino, entre molts altres.

Quan Can Manolo va tancar va iniciar la seva etapa empresarial a Mr. Jaume, on ha dirigit la sala, però també la cuina; de fet, és posseïdor de la carta de mestre cuiner artesà, i allà al Lago de Cala en Bosch ha continuat oferint fins l’estiu passat cuina menorquina, les receptes familiars, a més d’una clara aposta per la qualitat, el producte local i el servei, que l’han convertit en tot un referent de la cuina menorquina en una zona que fins fa poc era territori de pizza, hamburguesa i altres particularitats de la cuina turística que ignorava com servir un peix a la sal, com servir-lo a taula sense cap espina i com oferir el perfecte maridatge entre el producte i els vins.

Mestre, referent i model a seguir en el món de la restauració, que ara comença a mirar els bous des de darrere la barrera.

Can Bernat des Grau, Maó

Millor restaurant de cuina local, premi Ramon Cavaller Triay

El nom de Can Bernat des Grau porta des que va obrir fa 16 anys associat a la cuina honesta i de producte menorquí, amb un trasllat a la ubicació actual fa nou anys. El nou local ha mantingut l’excel·lent relació entre qualitat i preu valorada per tots aquells que coneixen el cost i la dificultat d’oferir peix de Menorca en qualsevol període de l’any. Amb Richard Tejada i Patrícia Cloquells al capdavant, el restaurant ha innovat teixint acords directes amb pescadors per garantir-se mútuament una bona relació per obtenir el benefici mutu, del qual gaudeixen els clients que ho entenen. La seva és l’autèntica cuina dels pescadors menorquins, recuperada a partir de mares i àvies, seguint els seus consells i tastant-la per oferir sempre la millor solució per a cada peix o marisc. Però no només trobareu la mar de l’illa a la taula de Can Bernat: grans clàssics menorquins com les trunyelles o la perdiu també els podreu degustar en el moment de l’any que toqui. I en aquest punt, si teníeu dubtes de la procedència del seu producte, en Richard i na Patrícia tanquen un dels serveis diaris en plena temporada alta per falta lògica de proveïment quan hi ha més demanda. La cuina local necessita franquesa, respecte pel producte i escoltar els consells dels productors i la seva tradició. I tots hi sortim guanyant, el client amb una veritat estimada a taula.

stats