Publicitat
Publicitat

Localitzat el vaixell de pesca enfonsat al port de Barcelona

No hi ha rastre dels mariners desapareguts i s'haurà d'esperar entre avui i demà per reflotar l'embarcació

El 'Fairell', el  vaixell pesquer d'arrossegament enfonsat aquest dilluns després de ser envestit per un buc mercant rus, ha estat localitzat. Així ho ha confirmat el departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, després que l'embarcació d'inspecció pesquera 'Lluerna' hagi conclòs que l'objecte que s'havia detectat prèviament coincideix per situació, dimensions i forma amb el vaixell desaparegut.

La troballa s'ha pogut fer després que l'embarcació d'inspecció de la direcció general de Pesca i Afers Marítims hagi obtingut imatges submarines d'aquest objecte en rastrejar una quadrícula de 1.000×1.500 de la zona compresa entre el punt de col·lisió i el punt d'enfonsament. Una operació que ha estat possible gràcies a l'ús del  robot submarí i de les sondes acústiques de què disposa la 'Lluerna'.

La confirmació oficial ja s'esperava després que Meritxell Serret, consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya , assegurés aquest migdia que hi havia indicis de la ubicació exacta del 'Fairell', que està a uns 170 metres de profunditat degut a la col·lisió amb el 'MID Volga 2', un mercant rus de 140 metres d'eslora, a cinc quilòmetres del port de Barcelona.

La consellera ha assegurat que no hi ha rastre dels dos pescadors desapareguts, d'origen marroquí i senegalès. Serret espera que entre avui i demà arribin a Barcelona el vaixell de Salvament Marítim 'Clara Campoamor', procedent de Cartagena, i un robot submarí, que ja ha sortit de la Corunya per realitzar les tasques de reflotament de la nau.

Tot i que encara no es descarta cap possibilitat, la principal hipòtesi és que els dos mariners es quedessin atrapats dins l'embarcació o que haguessin rebut un cop molt fort i haguessin mort després de l'impacte. De fet, segons un company del patró del 'Fairell', que juntament amb un mariner va sobreviure a l'impacte després de ser rescatat pels tripulants del 'MID Volga 2', el xoc va fer que els dos supervivents caiguessin a l'aigua.

José Manuel Juárez Juárez, president de la Confraria de Pescadors de Barcelona, ha assegurat que el pesquer havia estat "abordat" pel buc rus per la banda de babord. Amb tot, i sense voler entrar en més detalls, Juárez ha agraït l'actuació de la tripulació del 'MID Volga 2', que va socórrer dos dels quatre mariners que tornaven de feinejar quan es va produir el xoc.

Els treballs de cerca i salvament

Les tasques de cerca i salvament han començat avui a les 08.30 h, i un total d' onze embarcacions de la Confraria de Pescadors de Barcelona s'han sumat a l'operatiu rastrejant la zona del sinistre des del nord-est i en direcció sud-est. La resta d'embarcacions de la confraria han suspès la seva activitat com a mostra de suport als seus companys.

A l'operació també hi treballa, entre altres vaixells, l'embarcació 'LS Mediterrània', de la Creu Roja. Està previst que d'aquí a una estona arribi l' helicòpter Helimer 205 de Reus i el vaixell 'Casamelles Sella', tal com ha explicat a l'ARA Salvament Marítim.

El sinistre va tenir lloc ahir a les 15.21 hores, quan el 'MID Volga 2' acabava de sortir del port de Barcelona i, sense que hagin trascendit els motius, va envestir el 'Fairell'.

La Guàrdia Civil ja ha interrogat el capità, un oficial i el mariner del mercant i ha descartat que estiguessin ebris quan es va produir el sinistre. Entre avui i demà preveuen parlar amb el patró i el mariner del 'Fairell',  hospitalitzats a l'Asepeyo de Sant Cugat.

Visibilitzant l'assetjament sexual
PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 19/11/2017

Consultar aquesta edició en PDF