La Policia desarticula una xarxa que cobrava pels llocs privilegiats on exercir la prostitució a Eivissa

L'operació ha finalitzat amb cinc detinguts

La Policia Nacional ha detingut cinc persones i ha desarticulat una xarxa que cobrava 1.500 euros per exercir la prostitució en llocs ben situats a la Platja d'en Bossa d'Eivissa, segons ha informat aquest diumenge la Direcció General de la Policia.

Gràcies a aquesta operació s'ha alliberat una jove nigeriana víctima del tràfic de persones. Dos dels cinc detinguts han ingressat en presó provisional sense fiança.

Dels detinguts, dos han estat arrestats a Madrid, un altre al Centre Penitenciari Alcalá Meco i dos més a Eivissa.

La investigació va començar el passat estiu després que la Policia rebés la denúncia d'una dona que volia exercir la prostitució de manera lliure a Eivissa.

La prostituta va explicar que una altra dona, d'origen nigerià, s'encarregava de controlar l'exercici de la prostitució a la via pública d'una zona concreta ben situada de la Platja d'en Bossa i exigia el pagament de 1.500 euros.

Els investigadors comprovaren que aquesta zona estava "absolutament" controlada i regulada per una organització criminal. La xarxa coaccionava les dones que pretenien exercir lliurement la prostitució en aquest indret i els exigia un pagament.

Els agents localitzaren posteriorment un domicili, regentat per un matrimoni espanyol i una dona nigeriana, on convivien en pèssimes condicions més de 12 dones. Una d'elles era "l'encarregada de confiança", i s'ocupava d'organitzar la vida dins del pis, l'exercici de la prostitució i el cobrament dels 1.500 euros i de les despeses per residir allà.

Tràfic de persones

La Policia també va descobrir que al pis residia, sota el control d'aquesta organització, una víctima del tràfic de persones amb finalitats d'explotació sexual.

La jove va ser captada a Nigèria pel germà de l'encarregada del pis, que simulà que l'estimava i la va convèncer perquè viatjàs amb ell.

La jove anà de Nigèria a Líbia per carretera el 2015, i després arribà fins a Itàlia per via marítima. En aquell país demanà asil pressionada per membres de l'organització, amb la intenció de poder-se moure en territori Schengen i evitar la seva expulsió a causa d'una situació administrativa irregular.

Quan aconseguí la documentació, va viatjar fins a la localitat madrilenya de Fuenlabrada, on va ser informada del vertader motiu del seu viatge, així com del deute de 35.000 euros que s'havia generat pel viatge irregular. Per pagar, havia de prostituir-se. En arribar l'estiu, l'al·lota va ser traslladada a Eivissa per exercir la prostitució.

El Pla contra el Tràfic d'Éssers Humans amb finalitats d'Explotació Sexual de la Policia Nacional es va aprovar l'abril de 2013. Des de llavors, s'han duit a terme 2.356 operacions policials, s'han detingut 5.814 persones i s'han identificat 2.419 víctimes.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF