La Policia Nacional destitueix dos caps pel cas d'assassinat masclista de Palma

El nou cap superior del cos a les Balears ha pres la decisió tot just dos dies després d'assumir el càrrec

El nou cap superior de la Policia Nacional a les Illes Balears, Gonzalo Espino, ha destituït dos inspectors responsables de la Unitat de Família i Dona (UFAM) del cos arran de l'assassinat masclista de Sacramento Roca el dia 16 del mes passat al Conforama de Palma, segons ha avançat l''Última Hora' i ha confirmat l'ARA Balears. Espino ha pres aquesta decisió tot just dos dies després de prendre possessió del càrrec. Al seu primer discurs ja va deixar clar que per a ell la lluita contra la violència de gènere era una prioritat i que calia assolir "una major coordinació, immediatesa i continuïtat per a la consecució d'un tractament integral al fenomen de la violència de gènere, domèstica i sexual".

Als fins ara cap i sotscap de la UFAM, a més d'apartar-los del càrrec, se'ls ha obert una investigació. Tot plegat és perquè Roca, quatre dies abans que la matàs el seu ex, Rafael Pantoja, havia denunciat que l'estaven assetjant i que creia que ell n'era el culpable. Va explicar que li havien punxat les rodes del cotxe i que algú havia penjat al carrer cartells amb el seu número de telèfon en què s'oferien serveis sexuals. També va dir als agents que Pantoja li havia enviat una foto d'ella i de les seves dues filles amb els rostres guixats i que s'havia vist obligada a bloquejar-lo al mòbil. Tot i els indicis, la Policia Nacional va tramitar la denúncia com un assumpte de danys, i no de violència de gènere.

L'Oficina de Denúncies de la Policia Nacional que va atendre Sacramento Roca va considerar que la denúncia era un cas de violència de gènere i ho va derivar a la UFAM. Però aquesta unitat, dirigida pels dos inspectors ara destituïts, va descartar la denúncia i la va enviar a un jutjat ordinari. Quan aquest la va rebre es va adonar que era un cas clar de violència de gènere, i la va trametre al jutjat corresponent. Tot aquest tràfec només va fer que endarrerir qualsevol possibilitat d'actuació per protegir la víctima, tot i que cal tenir en compte que encara que les denúncies per violència masclista augmenten a Palma, les ordres de protecció a les víctimes davallen.

Amb la denúncia en tràmit, anant d'una oficina a l'altra, el divendres 16 de novembre, passats dos quarts de cinc de l'horabaixa, Pantoja va anar al centre comercial Conforama del carrer d'Aragó de Palma, on Roca, de 36 anys, treballava com a caixera, i li va clavar una desena de ganivetades davant tothom. Diverses persones que eren a la zona varen retenir Pantoja fins que el va arrestar la policia. Ell, després, al calabós, es va autolesionar clavant-se cops de cap contra la paret, tot i que no es va arribar a ferir de gravetat. L'expedient disciplinari als dos policies destituïts arran d'aquest cas és ara en mans de la Direcció General de la Policia, a Madrid.

Fonts de la Policia Nacional expliquen que el nomenament del nou responsable de la UFAM depèn de Madrid, tot i que esperen que es confirmi la setmana que ve. Tot i això, al cos a les Balears ja tenen clar que Janka Juriewick, fins ara responsable del Gabinet de Comunicació de la Policia, serà la nova dirigent de la unitat.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF