La Platja de Palma és una zona insegura per als residents, però segura per als turistes de la tercera edat

Una tesi doctoral ha analitzat la percepció que tenen aquests col·lectius sobre la seguretat 

La Platja de Palma, des de Can Pastilla fins al pont dels Jueus, és una zona insegura per als residents però segura per al turisme de la tercera edat, segons la tesi doctoral de Miquel Quetglas, que ha investigat la percepció que tenen els dos col·lectius sobre la seguretat d'aquesta zona turística. L'autor recorda, però, que els visitants sèniors viatgen a Mallorca durant la temporada baixa i que la seva percepció sobre la seguretat està condicionada. A més, aquests turistes solen sortir durant el dia i el nivell d'exposició al risc és menor. 

L'estudi se centra en la Platja de Palma perquè és una destinació turística de sol i platja en procés de transformació que està afectada per activitats il·lícites i comportaments incívics, un problema que els residents demanen que se solucioni. De fet, el nou decret aprovat pel Govern contra el turisme de borratxera actuarà contundentment en aquesta zona, però també a Magaluf i al West End de Sant Antoni de Portmany, a Eivissa, amb multes de fins a 600.000 euros per fer barra lliure o balconig.

Fins a 600.000 euros de multa per fer barra lliure: el Govern balear envesteix contra el turisme de borratxera

La tesi defensada per Quetlas a la Universitat de les Illes Balears (UIB) demostra que els residents de la Platja de Palma veuen especialment insegura la zona de l'Arenal perquè consideren que hi ha un deteriorament ambiental, renou, baralles i conflictes veïnals causats per actes incívics. A més, segons ha informat la UIB, la diversitat ètnica d'aquesta àrea i la falta de serveis i equipaments públics, sumat a grups de turistes que alteren l'ordre públic a l'estiu, fa que els veïns vegin més insegur l'indret.

Els visitants de la tercera edat, en canvi, consideren que és una destinació "molt segura" i la valoren amb un notable alt. Contràriament, els mateixos turistes creuen que la primera línia entre l'Arenal i el balneari 4 és una zona més insegura perquè hi ha venedors ambulants i grups que practiquen el joc de triler. A més, aquest col·lectiu considera majoritàriament que la Policia Local és un element clau per millorar la seguretat i demana més presència policial.

L'investigador també assenyala que hi ha determinats grups d'empreses d'allotjament, d'oci i serveis que atreuen un turisme de molt baixa qualitat i que grups organitzats es beneficien de la presència d'aquestes activitats il·lícites durant la temporada alta.

La metodologia per elaborar la tesi va consistir en 1.334 qüestionaris, 651 dels quals varen ser  contestats per 412 turistes i 239 residents de manera aleatòria. La part restant equival a 683 visitants que varen participar en les xerrades sobre seguretat que va organitzar la Policia Local entre el 2016 i el 2017.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF