HABITATGE
Societat 15/06/2013

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca afirma que ha acabat la campanya d'escarnis

Ada Colau argumenta que ha finalitzat el tràmit parlamentari de la reforma de la llei hipotecària, encara que no ha descartat recuperar-la en el futur si ho consideren "oportú"

Efe
3 min
LA PAH PROTESTA DAVANT DE RAJOY AMB UNA PANTALLA DE TELEVISIÓ 
 La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) es va concentrar ahir a l'avinguda Maria Cristina de Barcelona perquè Mariano Rajoy estava inaugurant el Saló de l'Automòbil. Els manifestants van simular que estaven darrere d'una pantalla de televisió per criticar les últimes compareixences públiques del president espanyol.

ValènciaLes plataformes d'afectats per les hipoteques han assegurat que han acabat la campanya d'escarnis davant cases de polítics del PP perquè ha finalitzat el tràmit parlamentari de la reforma de la llei hipotecària, encara que no han descartat recuperar-la en el futur.

Així ho ha assegurat Ada Colau, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), a València, on avui se celebra una assemblea en la qual participen més de 60 plataformes de tot Espanya per valorar la situació i debatre les línies d'acció conjunta en el futur.

Ada Colau ha manifestat als periodistes que els escarnis van ser "un tipus d'acció que vam utilitzar en un moment puntual de la tramitació parlamentària d'una llei" per "fer visible la impotència ciutadana perquè el Govern del PP ens havia donat l'esquena".

"Però finalitzada aquesta tramitació, ara mateix la campanya d'escarnis ha acabat", ha assenyalat Colau, tot i que ha indicat que és "un tipus d'acció que no descartem recuperar en el futur si ho veiem oportú".

Per la seva banda, Rafael Mayoral, de la PAH de Madrid, ha assegurat que la "llei Frankenstein que ens han plantejat no resol els problemes" i ha advertit que els afectats per les hipoteques "continuaran les mobilitzacions i cada vegada de forma més contundent".

Segons Colau, durant l'assemblea s'ha destacat el "sobreesforç" realitzat per les plataformes durant els últims mesos per recollir un milió i mig de firmes per a la iniciativa legislativa popular i realitzar una campanya d'escarnis que ha qualificat d'un "èxit total".

També ha destacat la "fortalesa" d'un moviment que va començar fa més de quatre anys a Barcelona "com una petita experiència" i ara "veiem que ha crescut més que mai, ja que compta amb més de 160 plataformes a tot l'Estat".

Segons Colau, quan van començar "hauria estat impensable" tot el que han aconseguit. "Hem parat més de 700 desnonaments, hem aconseguit negociar centenars de dacions en pagament i de lloguer social i les plataformes s'estan constituint com un lloc de suport mutu entre ciutadans", ha afegit la portaveu.

D'altra banda, Mayoral ha destacat que la trobada celebrada avui demostra que el moviment "està madur", i encara que ha assenyalat que creuen que la solució no serà judicial, les PAH estaran "donant també la batalla judicial".

"Al regne d'Espanya s'estan violant sistemàticament els drets humans de les persones", ha assenyalat Rafael Mayoral.

Un PP "allunyat de la ciutadania"

Rosana Montalbán, de les PAH de València, ha fet una crida als ciutadans perquè segueixin "acostant-se a aquests espais de rebel·lia i reivindicació, s'acostin a la dignitat i deixin la por. No som criminals, els criminals són a l'altre costat".

Preguntada per les crítiques del Govern al premi que el Parlament Europeu ha atorgat a la PAH, Ada Colau ha assegurat que el PP "una vegada més està fent el ridícul, no sols a Espanya, sinó a nivell internacional". "Està posant en evidència que per cedir una vegada més a les entitats financeres s'ha quedat completament sol aquí com a Espanya, on tothom està en contra d'una llei que no sols és il·legal, sinó inútil, i no resol el problema", afegeix la portaveu.

Colau ha explicat que a nivell europeu s'acaba d'aprovar un informe on s'"ha ratificat la necessitat" de les demandes de mínims que reivindiquen les PAH, com la dació en pagament, la moratòria de desnonaments i el lloguer social.

"Mentre a Europa es reconeix la labor titànica de la ciutadania en defensa dels drets i a Espanya, el PP prova una altra vegada aquella barroera estratègia d'intentar criminalitzar les víctimes, barrejar el debat dels desnonaments amb coses tan greus com el terrorisme i el nazisme", ha afegit.

Segons el seu parer, aquest discurs "no ha tingut cap credibilitat, al contrari, li ha restat més legitimitat a un Partit Popular cada vegada més lluny de la ciutadania", ha assenyalat.

Respecte a la retirada de les clàusules sòl de les hipoteques, Colau ha assenyalat que les abusives són "una part petita d'aquesta estafa hipotecària que hem denunciat des del primer dia, i el problema de fons és que hi ha una violació de drets, una mercantilització de l'habitatge".

stats