Les Pitiüses protesten contra el masclisme

Més de 5.000 persones es varen manifestar a Eivissa i 300 a Formentera

Una manifestació que va superar les expectatives de les organitzadores va aplegar devers 5.000 persones, segons la Comissió 8-M, i va recórrer ahir al capvespre els carrers d’Eivissa. “El masclisme és terrorisme!”, “Ni una menys!” i “No és no, la resta és violació!” varen ser alguns dels càntics que es varen repetir durant la marxa, al pas de la qual no va deixar d’afegir-s’hi gent. La convocatòria del Dia internacional de la dona també va reunir unes 300 persones -convocades per l’associació Espai Dones Formentera- a la plaça de la Constitució de Sant Francesc Xavier. Eren un centenar menys que l’any anterior, que s’havia considerat un èxit sense precedents a l’illa.

La manifestació d’Eivissa va arribar a Vara de Rey sobre les 19.30 hores. A poc a poc el passeig va anar omplint-se de gent enfront de l’escenari que s’havia situat al final. Al voltant de l’estàtua, dones i homes de totes les edats varen esperar pacients al començament de la lectura del manifest, en el qual diverses integrants de la Comissió 8-M varen llegir les reivindicacions d’aquest any: “La nostra proposta suposa un nou sentit comú”, varen assegurar des de la tarima.

Les lectores, de diferents edats, procedències i professions, també varen parlar de problemàtiques específiques de l’illa d’Eivissa, com per exemple les dades de finals de 2018 que asseguraven que al novembre hi havia 44 dones víctimes de maltractaments a l’espera d’una cita amb els psicòlegs de l’Oficina de la Dona a l’illa. La lectura del manifest va arrencar els aplaudiments de les persones assistents, que després varen poder gaudir d’un Poetry Slam feminista en el qual diverses poetes varen posar la nota lírica a una jornada en la qual el moviment feminista d’Eivissa va deixar clar, una vegada més, que enfront del “nosaltres primer” del masclisme és molt millor el “nosaltres juntes”.

La lectura del manifest al passeig de l’Amera per part d’algunes de les integrants de la Comissió 8-M Eivissa va posar el punt final als vuit dies de “revolta feminista”. Precisament aquesta comissió -formada per l’Associació de Dones Progressistes d’Eivissa, la Col·lectiva transfeminista Figa de Pic, Kellys d’Eivissa i Formentera, i Emprendada Feminista- ha estat la responsable de posar en marxa totes les activitats que han anat executant dones de tota l’illa de manera autogestionada.

Aquests vuit dies d’activitats només eren un preludi del que esdevindria en la jornada del 8 de març, que va començar amb l’organització de diferents grups de “piquets feministes” a les 10 del matí al parc de la Pau de Vila. Allà, unes 50 dones abillades amb perruques morades anaren a cercar el material de difusió per recórrer juntes l’illa a fi d’informar les dones que trobaven al seu pas de la jornada de vaga.

Al mateix temps, l’Ajuntament de Vila activava el seu calendari d’activitats sota el lema ‘El feminisme et farà lliure’, la primera activitat del qual també va tenir lloc ahir al migdia amb una batucada i una taula informativa a la plaça del Cetis. Per part seva, el Consell d’Eivissa va decretar serveis mínims per a la jornada i des de diversos partits polítics com a PSOE i Podem es va convidar les dones a secundar la vaga i a sumar-se a la manifestació. També un dia abans del 8-M la Comissió 8-M Eivissa insistia a recordar el caràcter activista de la jornada, per la qual cosa reiteraven la seva petició a sindicats i partits perquè en les seves pancartes lluïssin els seus eslògans feministes però no logos de partits ni sindicats. “No volem que el 8-M es converteixi en un acte preelectoral”, asseguraven.

De tornada al parc de la Pau, a les dues de la tarda, les dones es varen reunir de nou en aquest cèntric lloc per dinar del que un grup d’aliats feministes havia preparat, ja que les vaguistes no només varen secundar la vaga laboral i estudiantil, sinó també la de consum i cures. Molts d’aquests homes feia setmanes que organitzaven aquesta col·laboració mitjançant la “comissió cuina”, formada per uns 15 homes, la qual va donar menjar a més de 200 vaguistes.

Després de dinar varen començar les activitats que diverses dones de manera independent han anat gestionant durant els dies de “revolta”. Moltes persones es varen sumar a l’espai de construcció de cartells i pancartes, mentre que unes altres varen acudir a la resta de tallers. Mentrestant, les dones continuaven incorporant-se a poc a poc a les activitats del parc, que varen concloure amb una performança sobre les quinze dones assassinades el 2019, víctimes de la violència masclista. Així, a les sis de la tarda l’espai ja era ple de gent que esperava que arrencàs la manifestació.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF