Més de 150 persones es manifesten a Palma en defensa del secret professional

Amb el crit "El secret no es toca" els periodistes han reivindicat el dret a la llibertat de premsa

A pesar de les males condicions climatològiques, la pluja no ha pogut evitar que més de 150 persones, majoritàriament professionals de la informació, s'hagin manifestat a Palma en defensa del secret professional, el lliure exercici del periodisme i la garantia del dret a la informació de la ciutadania. Amb el crit "El secret no es toca" els periodistes han reivindicat el dret a la llibertat de premsa.

Amb la directora de ' Diario  de Mallorca', Maria Ferrer, al capdavant de la protesta, nombrosos professionals de diferents mitjans de comunicació han mostrat la seva solidaritat i suport als dos redactors als quals la Policia va confiscar els seus telèfons mòbils en el marc de l'operació del cas  Cursach .

A la manifestació convocada pel Sindicat de Periodistes ( SPIB ) i per l'Associació de Periodistes de les Illes Balears ( APIB ), també hi han estat presents el president i el coordinador de l'Obra Cultural Balear, Josep de  Luis  i  Tomeu  Martí, el conseller de Treball, Comerç i Indústria,  Iago   Negueruela , i la consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago.

Durant l'acte de protesta, representants de l' APIB  i el  SPIB  han llegit un manifest en defensa dels drets de la professió. "Exigim a la fiscalia, als jutges i a les forces de seguretat que respectin i facin respectar el dret fonamental a la llibertat d'informació i als polítics que compleixin el precepte constitucional de desenvolupar una llei que protegeixi el secret professional d'abusos intolerables com els que han sofert els nostres companys".

Manifestació a Menorca

A Menorca, una vintena de periodistes també s'han manifestat aquest dijous davant els jutjats de Maó. Els periodistes han alçat els seus telèfons mòbils i s'han tapat la boca amb l'objectiu de reivindicar el secret professional. Els treballadors han assegurat que aquesta protesta es durà a terme durant tota la jornada a través de les xarxes socials oficials dels mitjans de comunicació de l'illa. 

Protestes a Madrid i Barcelona

A més de les protestes que s'estan duent a les Illes Balears per part de tots els professionals de l'àmbit de la informació, a Madrid i Barcelona també s'han convocat concentracions per a aquest divendres a les 12 h. 

Sota el lema "El nostre dret professional, el teu dret a la informació", es concentraran a Barcelona davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com a protesta per l'actuació que s'ha duit a terme contra els companys periodistes de 'Diario de Mallorca' i Europa Press Balears. 

Suport de les associacions

A més, aquest dijous l'Associació de Premsa de Madrid ha exigit la devolució del material requisat als periodistes de 'Diario de Mallorca' i d'Europa Press que cobreixen el cas Cursach i ha demanat a la Fiscalia General de l'Estat que retiri el seu suport a aquestes actuacions.

Ho ha fet en adherir-se al manifest "urgent i potent" promogut per l'Associació de Periodistes de les Illes Balears (APIB) per exigir el respecte a l'exercici dels periodistes en la seva labor informativa amb garanties d'independència i llibertat. 

200 periodistes firmen una carta pels seus drets 

Aquest dimecres, més de 200 periodistes van firmar una carta dirigida a la fiscal general de l'Estat, María José Segarra, en la qual també es van manifestar en contra de la decisió de confiscar telèfons mòbils, ja que "ha estat una intromissió intolerable" en el dret a la informació. 

Els periodistes van demanar a Segarra que reflexionàs i rectificàs les entrades i els registres dels mitjans de comunicació per un presumpte delicte de revelació de secrets relacionats amb la difusió i les notícies sobre el cas Cursach. 

Reporters Sense Fronteres reclama la devolució del material confiscat

Reporters Sense Fronteres ha manifestat també indignació i absolut rebuig davant les actuacions que va dur a terme la Policia Nacional contra 'Diario de Mallorca' i la delegació de les Balears d'Europa Press.

“És un fet gravíssim i insòlit. Contravé principis fonamentals de la llibertat d'informació, emparada per la Constitució, i de l'inalienable secret professional, que garanteix la protecció de les fonts, ha afirmat Alfonso Armada, president de Reporters Sense Fronteres Espanya. “Demanam la devolució immediata del material confiscat als periodistes i recordam, una vegada més, que la custòdia del secret de sumari i de qualsevol document que sustenti una instrucció judicial no correspon als mitjans, ni als periodistes, sinó als organismes i institucions que els tutelen”, ha sentenciat Armada. 

Reporters Sense Fronteres ha recordat que en cas que en una causa judicial entrin en conflicte la revelació de secrets i la llibertat de premsa, la doctrina del Tribunal Constitucional s'inclina a favor de la segona.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF