Perden sis mostres d’un mateix brot de coronavirus

Cinc dels tests per a PCR extraviats es varen fer al bus d’Inca i un, al PAC de Pollença

En Pau (nom fictici) va tenir símptomes compatibles amb el covid-19 la setmana passada. Li varen fer la prova de coronavirus el divendres 11 i va donar positiu. Tot d’una va notificar els seus contactes estrets per fer-ne el rastreig i, entre ells, hi havia en Francesc, que el dijous de la mateixa setmana també va tenir símptomes, li varen fer la PCR i va donar positiu. Fins aquí, tot bé.

Les complicacions arribaren amb els tests dels contactes estrets. Entre en Pau i en Francesc varen passar 20 noms, però es varen perdre les mostres de sis dels afectats, que varen haver de repetir la prova. Cinc es varen extraviar al bus d’Inca i una altra, al PAC de Pollença, segons han explicat els afectats a l’ARA Balears. Una de les mostres perdudes era d’una menor. “A la meva fillola de tres anys li varen fer una PCR, la varen perdre i al cap de 48 hores la hi tornaren a fer”, diu en Francesc. I no només això: “Després li donaren el resultat de la primera”. O sigui, que la devien haver trobat. Fonts de la Conselleria de Salut asseguren que no els consta que hi hagués cap incidència.

“A la meva fillola de tres anys li varen fer una PCR, la varen perdre i al cap de 48 hores la hi tornaren a fer”

La parella d’en Francesc -que vol mantenir l’anonimat- explica que li varen fer la primera prova dissabte en el bus Inca i diumenge el varen cridar per donar-li’n el resultat. “Miren la meva fitxa i em diuen que no hi era, el resultat, que havia de repetir la prova”, conta. Li donaren la cita per al dilluns següent, però en informar-los que convivia amb un cas positiu, li varen canviar la cita per al mateix diumenge. El resultat no ha sortit fins a aquest dijous: positiu. “I perquè vaig telefonar per insistir-hi”, assegura.

“Sembla una història fantàstica”, diu na Júlia (nom fictici), una altra afectada per les pèrdues. Li va passar el mateix que a la parella d’en Francesc: s’adonaren que no tenien la mostra mentre li telefonaven per dir-li’n el resultat. La segona PCR va resultar negativa. Na Júlia, a més, denuncia que la informació que donen les diferents institucions sanitàries no és clara. “Quan em citen per a la PCR em diuen que he de fer una quarantena de 14 dies encara que doni negatiu. Però, després, tècnics de la central covid-19 m’han dit fins a tres vegades que si donava negatiu podia sortir al carrer”, explica sorpresa.

En Francesc afegeix que també ha rebut indicacions diferents quant al moment en què s’ha de començar la quarantena: depenent de qui telefonava, els deien que es comptava a partir dels símptomes, i altres, a partir de la PCR. “A en Pau li varen dir que s’havia d’aïllar 10 dies des de l’inici dels símptomes, i a mi, els mateixos dies, però des que em varen fer la PCR”, detalla.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF