Pedro Duque, els asteroides i la serra de Tramuntana

El futur ministre de Ciència ha visitat sovint Mallorca convidat per centres de recerca de les Illes

El nomenament de Pedro Duque com a ministre de Ciència no ha deixat indiferent els centres de recerca de les nostres illes. Cal tenir en compte que el “primer” astronauta espanyol ha visitat Mallorca de manera continuada en els darrers anys per participar en algunes conferències o en presentacions convidat per mitjans de comunicació i per entitats dedicades a la investigació de l’espai i l’astronomia. Així, el director de l’Observatori Astronòmic de Mallorca (OAM), Salvador Sánchez, recorda que Duque va col·laborar estretament amb el centre de Costitx en diversos programes europeus de detecció d’asteroides i en diverses activitats en les quals l’OAM ha treballat estretament amb l’Agència Espacial Europea (ESA).

El director de l’OAM diu que l’enginyer aeronàutic ha visitat les instal·lacions de Costitx almenys en tres ocasions: el 1999 per impartir-hi una confèrencia; el 2005 amb motiu de l’asteroide 'Pedro Duque', descobert per l’OAM; i el 2011 en un acte de suport per tal que la serra de Tramuntana fos declarada Patrimoni Mundial reconeguda per la Unesco en la categoria de paisatge cultural, acte que en aquell moment va presidir Francina Armengol com a responsable del Consell de Mallorca. En el mateix acte, Duque va lliurar a Armengol un mapa de les Illes Balears fet per un satèl·lit espanyol d’observació. Salvador Sánchez està convençut que, com a futur ministre, Duque “defensarà amb ganes la ciència a Espanya, perquè coneix molt bé els organigrames i el funcionament de les institucions”. El director de l’OAM diu que avui ha cridat Duque per telèfon, després de conèixer la notícia, per felicitar-lo i l’ha trobat “molt il·lusionat i alhora conscient de la gran responsabilitat per la feinada que l’espera d'ara endavant”.

D’altra banda, el president de l’Institut Mallorquí de Ciències de l’Espai (IMCE), Lluc Mas, creu que el futur ministre pot aportar “un punt de vista diferent”, fonamentat en la “sostenibilitat i la solidaritat”, ja que ha estat una de les poques persones que ha vist la Terra des de l’espai. “Duque no és un desconegut; la seva trajectòria li dona un plus de credibilitat i vull creure que pot ajudar aquest país a difondre aquests tipus de coneixements i que la cultura científica tiri a la fi endavant i es despertin més vocacions científiques entre els joves”, apunta Lluc Mas.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF