Patricia Gómez: "El procés de vacunació s'accelerarà quan n'hi hagi més dosis"

La consellera balear de Salut ha assegurat que no és necessària l'ajuda de l'exèrcit, com han demanat alguns sectors

La consellera balear de Salut, Patricia Gómez, ha assegurat aquest diumenge que les Illes Balears tenen més de 150 infermeres formades, les dosis de vacunes suficients, els espais adequats i una estratègia "clara" de vacunació de la covid-19. De moment, per tant, no es requereix l'ajuda de l'exèrcit, com han demanat alguns sectors. Tampoc es pot accelerar el procés de vacunació: "El ritme s’accelerarà a mesura que s'autoritzin noves vacunes que en aquest moment encara estan fent assajos clínics", ha dit Gómez.

També ha especificat que la compra de les vacunes es fa a través de la Unió Europea i que cap estat membre, "i menys una comunitat autònoma", pot adquirir-ne. Així ha fet front a les crítiques d'alguns sectors i partits polítics, com el Partit Popular, que demanaven que es fes més via a vacunar. 

De moment s'ha vacunat amb la Pfizer. La comercialització de la Moderna a l'estat espanyol començarà a partir del dia 15 de gener. També arribarà a les Balears, però encara no se sap ni el dia ni la forma.  

De moment es compleix el calendari previst: s’han posat el 76% de les vacunes disponibles. Les que no s'han posat són "reserves" per quan s'hagi de posar la segona dosi als usuaris de les residències de gent gran. És una "estratègia" per si de cas hi ha "problemes logístics" que provoquin que les vacunes es retardin. E l procés de vacunació segueix el seu curs amb les 6.000 vacunes que arriben cada setmana a les Balears. Aquest diumenge no s'ha vacunat a les Illes, però molt possiblement sí que se n'administraran dosis el pròxim cap de setmana. "Es planifica la vacunació segons el nombre de dosis" de què es disposa, ha explicat.

"En aquests moments no tenim dificultat per administrar les dosis que tenim", ha afirmat la titular de Salut, que ha insistit que l'activitat sanitària a les Balears sempre "està en marxa" i no es paralitza "ni dissabtes, ni diumenges, ni a la nit". "Cada dia es diagnostiquen casos nous, es realitzen rastrejos nous, es localitzen contactes nous i es fan proves cada dia de la setmana", ha subratllat.

A partir de dimecres es posarà la vacuna al personal sanitari i als usuaris de residències de persones amb discapacitat.  

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF