Patricia Gómez: "Es podria aixecar el confinament de Manacor la setmana que ve"

La consellera de Salut ha advertit que augmenten els contagis a Menorca i si la tendència continua així, "les mesures s'hauran de revisar"

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha avançat aquest divendres que, gràcies a la bona evolució de la pandèmia a Manacor, preveuen que "se'n podria aixecar el confinament la setmana que ve". La darrera resolució de la Conselleria estableix que les mesures acabarien dijous que ve, si no es decideix prorrogar una altra vegada. Tot apunta que, si la situació es manté com ara, es posaria fi a les restriccions el mateix dijous, "o si pot ser, abans", ha matisat la consellera.

D'altra banda, Gómez ha subratllat que, malgrat que la incidència de contagis a les Illes Balears continuï en una tendència estable, els preocupa l'augment dels contagis a Menorca, que venia d'una incidència acumulada d'uns 80 casos per 100.000 habitants i ara aquest índex s'ha enfilat fins als 108 contagis. En aquest sentit, la consellera ha advertit que si els propers dies Menorca arriba als índexs de Mallorca i Eivissa, "les mesures s'hauran de revisar". Una de les causes de l'augment dels contagis són els brots a l'hospital geriàtric de Maó i a la residència Es Ramal d'Alaior, però també l'increment  de la transmissió comunitària del virus, segons ha assegurat el portaveu de Salut, Javier Arranz.

En el cas d'Eivissa i Mallorca, Salut ha decidit prorrogar dues setmanes més les mesures restrictives per contenir el coronavirus. Arranz ha argumentat que, tot i que l'evolució és bona, hi pot haver pujades com està passant a Menorca. En el cas de les mesures específiques a Eivissa, Gómez preveu que "el toc de queda es pugui equiparar al de la resta de les illes" a final de mes, quan acaba la resolució de Presidència.

Hi ha una novetat en les mesures, i és que a partir d'ara les famílies d'usuaris a residències de gent gran amb casos actius de coronavirus, podran visitar els residents que no estan contagiats. Els centres hauran d'habilitar una zona adequada i Salut comprovarà prèviament que els plans de contingència estiguin activats correctament i se segueixin totes les mesures de seguretat.

De cara les festes de Nadal, la consellera ha assegurat que no hi ha cap decisió presa, però que es consensuaran les mesures amb la resta de la comunitat autònoma. La posició del Govern balear serà mantenir el distanciament social i apostar pels esdeveniments en els espais oberts. "Proposam una campanya de cara l'exterior", ha defensat.

Els contagis continuen davallant

La corba es va tombant a les Illes i n'és una prova que ja fa sis dies que els casos actius de coronavirus van en descens, mentre que els nous positius es mantenen per sota dels 200 casos diaris. En concret, aquest divendres la Conselleria de Salut ha informat de 131 persones positives i una taxa de positivitat del 3,49%. En la darrera jornada no s'ha notificat cap mort i, ara per ara, el total de ciutadans amb contagi actiu és de 3.966. Des de l'inici de la pandèmia, Salut ha notificat al Ministeri 22.782 infeccions detectades. En el darrer dia, Salut ha fet 3.753 proves diagnòstiques, entre PCR i tests d'antígens.

Per illes, a Mallorca hi ha hagut 100 proves diagnòstiques positives; a Eivissa, 25; a Menorca, 4; i a Formentera 2. La situació als hospitals continua estable. Hi ha 49 pacients a l'UCI (4 més que ahir); i 225 a planta (8 menys). Pel que fa als professionals de l'IB-Salut, hi ha 96 sanitaris contagiats i 217 en vigilància per contacte estret amb positius. Per últim, a les residències de gent gran els contagis actius davallen lentament i, en l'actualitat, hi ha 88 professionals i 84 ancians positius, 78 dels quals estan hospitalitzats. Des que la pandèmia va començar, han perdut la vida 190 residents.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF