Publicitat
Publicitat

20.000 immigrants han mort al mar els últims 20 anys intentant arribar a Europa

El Parlament Europeu aprova noves mesures per prevenir les morts d'immigrants al mar

El Parlament Europeu ha aprovat noves normes perquè l'agència de vigilància de fronteres exteriors (Frontex) tingui regles més clares de recerca i rescat d'immigrants al mar i previngui així les morts dels que intenten creuar la Mediterrània. Segons les estimacions dels eurodiputats, unes 20.000 persones han mort els últims 20 anys al mar intentant arribar a Europa.

Un dels principals punts del nou codi d'actuació de Frontex és estipular que les unitats que participin en situacions d'"urgència" estaran obligades a salvar les vides dels immigrants. Les noves normes de Frontex són aplicables per a operacions marítimes coordinades per l'agència Europa, no per a les que coordinen els diferents estats.
Per tal de protegir les persones vulnerables s'estableix que sempre que interceptin persones els agents hauran de procedir a la seva identificació per tal de garantir que les persones que necessiten protecció internacional, les víctimes de tràfics humans, els menors no acompanyats i altres persones vulnerables reben l'assistència adequada. A més, no podran prendre mesures coercitives, com la detenció, després d'haver identificat els immigrants.


No-devolució

Un altre punt clau del nou codi Frontex és la no-devolució d'immigrants en alta mar. Els interceptats hauran de ser portats a la costa per seguir els procediments burocràtics. Es reforça l'anomenat "principi de no-devolució", pel qual no s'enviarà una persona al seu país d'origen o a qualsevol altre estat on estigui en risc "de patir tortura, persecució o danys greus".

Els eurodiputats han reclamat més solidaritat amb els països que reben de forma massiva immigrants, i que es posi a la seva disposició recursos humans, tècnics i financers en cas de fluxos puntuals extraordinaris. La comissària europea d'Interior, Cecilia Malmstrom, s'ha felicitat per l'aprovació del text a l'Eurocambra i ha assenyalat que significa "un pas endavant per millorar la vigilància al mar i resoldre els dubtes sobre la forma adequada d'actuar davant d'una determinada situació". "Hem vist imatges de pèrdues de vides a la Mediterrània en els últims temps. Tenir normes més clares i vinculants ajudarà a prevenir més tragèdies", ha dit.

El 2017 en 50 imatges