Societat 29/01/2020

Palma és la tercera ciutat de l'Estat amb més embossos

Barcelona ocupa la primera posició del rànquing i Granada, la segona

Ara Balears/ Ara
2 min
Imatge d'arxiu de trànsit a Palma / JAUME MOREY

PalmaPalma és la tercera ciutat de l'Estat amb més embossos, ja que es calcula que les retencions a la ciutat allarguen un 24% el temps de cada trajecte. Així ho ha determinat el Tom Tom Traffic Index 2019, un informe que detalla la situació del trànsit de 403 ciutats de 57 països de tot el món. Aquest percentatge suposa un descens d'un 1% de retencions respecte de l'any 2018. Precisament, a l'informe de l'any passat, Palma estava en segona posició. En el rànquing europeu, Palma ocupa la posició 135 i en l'àmbit mundial, el número 220.

Segons l'estudi, a Palma es perden de mitjana uns 14 minuts al matí per les retencions i 13 minuts a l'horabaixa. En total, la gent que utilitza el cotxe habitualment dins la ciutat perd una mitjana de 4 dies i 9 hores a l'any a causa dels embossos. El dia que hi va haver menys congestió a la ciutat va ser dia 29 de desembre, amb només un 6%, i el pitjor dia va ser el 21 d'octubre, quan hi va haver embossos que varen augmentar un 49% el temps per fer algun trajecte dins la ciutat.

La ciutat més congestionada, segons l'estudi, és Barcelona, que repeteix per segon any consecutiu en aquesta posició i presenta un 29% de nivell de congestió. La segona ciutat és Granada, que ha augmentat durant el 2019 el temps de retencions a la ciutat i ha arribat a un 25%. En quarta posició es troba Madrid, amb un 23%.

Màxima congestió a l'Índia

A escala mundial, Bangalore, a l'Índia, és la ciutat més congestionada. Allà, els conductors inverteixen un 71% de temps extra en els desplaçaments. La següent en el rànquing és Manila, la capital de les Filipines, seguida de Bogotà, a Colòmbia. Mumbai, que perd el lideratge de l'any passat (65%), i Pune (59%), totes dues a l'Índia, completen el rànquing de les cinc ciutats més congestionades a escala mundial.

La primera ciutat d'Europa que apareix a la llista és Moscou, amb un 59%, seguida d'Istanbul (55%). Les segueixen Kíev (53%), Bucarest (52%) i Sant Petersburg (49%). Segons l'informe, la congestió s'ha incrementat de manera global al llarg de la darrera dècada i 239 ciutats, el 57% del total de les que Tom Tom ha inclòs al nou informe, han mostrat una pujada dels nivells de congestió entre els anys 2018 i 2019. Només 63 han millorat.

Espanya, amb tot, destaca com un dels països amb menys congestió, amb una mitjana estatal d'un 22%, per sota de la mundial, establerta en un 29%. França en té un 34%, Alemanya un 27%, Itàlia un 29% i el Regne Unit un 33,5%.

stats