Palma prohibeix el cablatge a les façanes dels nous edificis

L'Ajuntament obligarà les noves promocions, rehabilitacions integrals i adequacions de façanes a soterrar tots els cables de llum, gas i telèfon

Cap dels nous edificis que es facin a Palma podrà mostrar de manera visible el cablatge de les seves façanes. N'ha informat avui el regidor d'Urbanisme, José Hila, en explicar una de les mesures aprovades avui a Gèrencia. 

La norma afecta les noves promocions, rehabilitacions integrals i adequacions de façanes. Per tal d'obtenir el final d'obra, els promotors hauran de vetllar perquè les empreses instal·ladores soterrin els cables. 

Fins ara, la normativa estipulava que si era possible soterrar el cablatge, les empreses estaven obligades a fer-ho. Però perquè això fos possible, els usuaris també havien d'accedir a fer la connexió amb la comunitat general. Això feia que entre uns i els altres no s'assumís la despesa, davant la negligència de Cort, que fins ara i durant les diferents legislatures ha fet la vista grossa.

Ara Cort duu a terme una campanya informativa per explicar als promotors i els diferents col·legis professionals quines són les implicacions d'aquesta mesura. 

Pla pilot al barri de la Calatrava 

L'Ajuntament de Palma durà a terme un projecte pilot al barri de la Calatrava.

Des de la instauració del Pla mirall, a final dels anys 90,  en aquesta zona ja era possible soterrar el cablatge, però les empreses no s'havien avingut a fer-ho perquè Cort tampoc els ho exigia. 

Feia temps que les entitat veïnals, ARCA i els promotors i constructors demanaven al consistori palmesà que hi intervinguessin. 

El gerent d'Urbanisme, Joan Riera, ha explicat que fa un any que varen començar a estudiar com es podria solucionar aquest problema i es varen començar a fer reunions amb els veïns. 

La solució és la implantació d'una prova pilot a Calatrava, que es traduirà en una línia d'ajuts perquè els veïns puguin fer front a les despeses de connexió per dur a terme les obres de soterrament. D'altra banda, Cort finalitzarà les obres d'instal·lació perquè les empreses soterrin tot el cablatge i el retirin de les façanes. 

En el pròxim ple municipal s'aprovarà aquest pla pilot, que delimitarà el soterrament del cablatge al barri de la Calatrava. 

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF